Varför får ingen hålla i henne?


Varför får ingen hålla i henne?

Fråga

Jag är nybliven mor till en liten flicka som heter Nora. Noras pappa och jag är så lyckliga med vår lilla flicka, men vi är samtidigt oroliga och undrar hur vi ska få vår lilla Nora att känna sig trygg. Hon kan inte vara i famnen hos någon annan än mig och nu även hos sin pappa. Hon är snart 4 månader och började sitt liv med kolik, magkramper och besvärliga tarmar.
Jag har arbetat med barn i 15 år både på sjukhus och på dagis men aldrig stött på en så här liten bebis som så tydligt visar att hon inte klarar av någon annans famn: Mormor och farmor går inte. Inte heller farfar eller morfar.
Är detta normalt?

”Orolig”

Svar

Det är en bestämd och trygg liten dam, er dotter, som vet vad hon vill. Trygg är hon tillsammans med er, eftersom trygghet i hennes ålder inte handlar om att vilja vara med andra. Trygghet skapar vi tillsammans med våra allra närmaste. Och har man som Nora haft ont i magen större delen av sitt liv, så har hon lärt sig att det är bara du och nu även pappa, som vet hur hon vill bli buren och tröstad och lugnad.
Alltså vill hon bara vara hos er. Det är helt självklart och normalt.
Ju äldre hon blir och ju mindre ont hon har, desto mer nyfiken kommer hon bli på andra. Men just nu och ett tag framåt så är det bara ni som är trygghet för henne. Det vet hon. Så ni kan nog inte göra så mycket annat än att fortsätta vara med henne.
Och visst är det fantastiskt som du skriver. Du har arbetat med barn i 15 år och kan mycket om det och ändå så kan du inte veta någonting om hur det är att vara mamma till just Nora. Det är det hon lär dig nu och under resten av livet. Det är det som är det fantastiska med föräldraskapet.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!