Varför dunkar han huvudet i bordet?


Varför dunkar han huvudet i bordet?

Fråga

Jag har en liten kille på 2,5 år som är väldigt känslosam. När han slår sig eller gör någon illa slår han sig själv, dunkar huvudet i bord eller vägg – eller något annat. Det kan även bli så om någon annan slår sig och börjar gråta. Vad kan vi göra för att hjälpa?

Varför gör han så?

Svar

Du har själv svaret på varför han gör så här! Han gör det just för att han är så känslosam. Han är så full av alla sina känslor i de olika situationer som du beskriver, att han inte vet var han ska göra av dem. Eller rättare sagt, han har hittat ett sätt som passar honom för att få ordning på känslorna. Till exempel att dunka huvudet i något eller att slå sig själv. Inte ovanliga reaktioner i hans ålder, som han så småningom kommer att växa ifrån. Så här gör ju också en del av oss vuxna ibland, då vi blir helt förtvivlade.
Oftast gör vi föräldrar just det vi behöver med våra barn i de här situationerna. Vi håller om dem, kramar dem och hindrar dem. Och så berättar vi för dem att de blir ledsna för att de till exempel slagit någon eller för att någon annan slår sig. Det vill säga, vi säger högt vad vi tror att barnet känner. Det är vad de behöver.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!