Varför drar han mig i håret?


Varför drar han mig i håret?

Fråga

Vi har en glad och pigg son på snart 11 månader. Det jobbigaste är att han vill dra i mitt hår när han ska sova. Det gör lite ont ibland, men jag biter ihop eftersom han blir lugn och trygg. På dagarna uppstår liknande problem när han rivs, bits och drar mig eller något barn i håret. Han använder tänder och händer i många situationer, särskilt när han är uppspelt och vill leka.
Hur ska man säga till honom? Han är ju så liten fortfarande – förstår han att det gör ont på andra?

Monstrets mamma

Svar

Det är som du säger, så trist att vara en mamma som säger nej hela dagarna. Att byta ut ordet ”nej” mot ordet ”försiktigt” ibland känns ofta riktigt bra. Pröva får du se, till exempel då ni båda ligger i sängen och han ska somna. Samtidigt som du milt och bestämt tar bort hans hand då han börjar dra för hårt i ditt hår, säger du ”Försiktigt”.
Om du gör så här varje gång han dra för hårt, så kommer han snart att lära sig. Men det tar tid. Fast han måste lära sig att han inte kan utsätta en annan människa för något som gör ont för att han själv ska få njuta. Det samma gäller då han träffar andra barn och drar dem i håret, rivs och bits. Han gör det för att han är glad, men vi vet att det gör ont på andra barn. Alltså får han inte göra så.
Du måste, mycket bestämt och ibland argt, säga till honom att han inte får göra så, samtidigt som du tittar honom i ögonen och lyfter bort honom en bit. Han mår själv inte heller bra av att utsätta andra för smärta, tänker jag. Han märker ju deras reaktioner och blir förvirrad. I sådana situationer måste vi hjälpa våra barn att hitta andra sätt att uttrycka glädje på – och det gör vi just genom att hindra dem från att göra andra illa.
Det här kommer inte att göra honom mindre glad och nyfiken. Tvärtom, det är att lära sig att man kan hitta på andra sätt att invitera till lek. Andra sätt som gör andra glada över att se honom och vara med honom.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!