Varför blir han så arg av ett nej?


Varför blir han så arg av ett nej?

Fråga

Min son är drygt året och har hittills varit en lättskött solstråle. Men för någon månad sedan började hans humör att förändras avsevärt.
Om han inte får som han vill börjar han storgråta och slänger sig på golvet. Ibland räcker ett nej för att han ska sätta igång. Han kan skrika, gråta och rulla runt på golvet i upp till 15 minuter.
Han vill numera också alltid ha den leksak andra barn har, han kryper fram och sliter den ur händerna på det andra. Till hösten börjar han dagis, jag är orolig för hur det ska gå.
Som han är nu kommer han inte att bli populär varken bland barn eller personal.

Orolig mamma

Svar

Att en dag inse att man inte är solen som allt kretsar kring är inte lätt. Att inse att det finns andra som också vill ha och göra en mängd saker är tufft. Och hur gör man då för att få tillbaka den makt man haft?
Jo, man strider förstås. Så småningom är man tvungen att inse att man inte är centrum i livet och man blir arg, ledsen och förtvivlad.
Allt detta måste vi människor gå igenom i början av våra liv – just som din son gör. Vi gör det med mer eller mindre kamp.
Detta är en del av vår utveckling och mognad.
För våra barn, som är mycket envisa och viljestarka, blir det här förstås jobbiga perioder och så blir det också för oss föräldrar.
Men de är som sagt nödvändiga – och det kommer fler.
Det är just för att du är lika envis och uthållig i ditt motstånd som det kommer att gå bra, då han börjar i förskolan.
Då har du lärt honom att man måste tänka på andra och dela med sig här i livet. När du sedan lämnar honom i förskolan, kommer han att lyssna och göra som personalen och kompisarna säger (oftast i alla fall).
Det är min erfarenhet.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!