Varför äter min son ingen mat?


Varför äter min son ingen mat?

Fråga

Jag är en 27-årig mamma med en pojke som är 1 år och 4 månader. Vårt problem är att vår pojke inte äter någon mat. Därför har jag inte kunnat sluta amma.
Jag har försökt med allt, men förgäves. Ibland har det hänt att han äter kyckling, pizza, köttbullar, bröd och pommes frites. Men mat som gröt, välling, makaroner och burkmat totalvägrar han att äta.
Vad ska jag göra?
Ska jag sluta amma helt? Jag känner att jag inte kommer att klara av det. Hur ska jag då söva honom? Han somnar till bröstet både på kvällarna och på dagarna. Han har väldigt svårt att sova själv.
Jag tycker att han har blivit envis på sista tiden. Han bits och när han inte får som han vill slänger han huvudet bakåt och slår med armarna. Vi säger till honom flera gånger ”så får man inte göra, ajaj”. Men han gör inte alls som vi säger. Är det normalt med tanke på hans ålder?
Min kompis dotter är lika gammal och hennes dotter lyder henne.
Våra sovrutiner är lite upp och ner. Ibland kan han vara uppe till 23.30. Det beror på att han sover väldigt sent på dagen. Jag gör allt för att han ska sova tidig middag, helst före 15.00. Men ibland är han omöjlig.
Är det mitt fel att han är så här? Bortsett från detta är han en underbar kille som är social och nästan alltid glad och sprallig. Trots att han inte äter mat väger han 11 kg.

Oroliga mamman

Svar

Det är en mycket stark och envis son ni har. Det verkar inte vara någon tvekan om vem som bestämmer där hemma. Och mer och mer envis blir han och nya sätt tar han till för att få som han vill. Jag tror att det är dags att ta upp kampen med honom. Att visa honom att det faktiskt är både du och han som bestämmer hemma. Kanske är det just med amningen ni ska börja. Jag menar alltså sluta.
Det kommer att bli en jättekamp, men det är du som måste vinna.
Din lille son reagerar alldeles normalt för ett starkt och envist barn i hans ålder. Men han får inte bitas eller slänga sig bakåt. Det räcker inte att säga till honom. Du måste ta ett ordentligt tag i honom och titta honom i ögonen och samtidigt säga att han absolut inte får göra så.
Han kommer att bli himla arg, men han kommer att må mycket bättre av att du visar att det är du som bestämmer ibland. Våra starka, envisa barn behöver det. Det är inte ditt fel att han blivit så här, men nu är det dags att visa honom att det finns fler i familjen som behöver bli respekterade för de behov de har. Det vill säga han behöver lära sig ta hänsyn till andra. Detta gäller både kring amningen, bitandet och sovandet.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!