Varför är hon så gnällig?


Varför är hon så gnällig?

Fråga

Jag har en dotter på 18 månader. I närmare ett år har hon haft ett fruktansvärt humör. Hon skriker, grinar, piper och gnäller precis hela tiden när hon är med mig.
Hon tycker inte om att bara sitta och mysa, jag får inga pussar eller kramar. Det spelar ingen roll vad jag gör, ger henne total uppmärksamhet, ”lagom” uppmärksamhet eller bara låter henne få vara ifred. Hon är aldrig nöjd.
Får hon inte som hon vill får hon hysteriska utbrott och det går inte att få någon kontakt med henne. Hon har också de senaste veckorna börjat slå på allt och alla.
Vad gör jag för fel och vart har min lugna fina ängel tagit vägen? Vill tillägga att det endast är mot mig hon är så här, andra personer kramar hon glatt.

Tacksam för svar

Svar

Vilken kraftfull liten dam hon är, din dotter. Jag får en stark känsla av att hon vill så otroligt mycket, men hon kan inte.
Hon har varken språket, tankeförmågan eller motoriken att göra allt det hon anar att hon en dag ska kunna och hon känner sig ständigt frustrerad av livet. Och av dig.
Du, som alltid vet och kan allt, du borde väl kunna hjälpa henne. Men det kan du ju inte. Det är ju bara själva tiden som kommer att hjälpa henne i takt med att hon utvecklas.
Andra människor har hon inte samma krav på, eftersom de inte har funnits så nära henne som du. Du som älskar henne mest av alla, du borde ju kunna tillfredsställa henne jämt. Sådana höga krav ställer en del barn på oss föräldrar. Inte för att vi har gjort något fel, utan för att dessa barn är på det här sättet, före sin tid, så att säga.
Det enda vi föräldrar kan göra är att kämpa på med våra älsklingar och lära dem att stå ut med livet tills de har kommit ikapp sig själva. Och på vägen dit finns det många besvikelser och nej.
Men slå omkring sig får hon inte göra. Det är inget bra sätt att lösa sin frustration och besvikelse på. Det måste hon lära sig.
Du måste mycket bestämt ta tag i henne och titta henne i ögonen och hålla fast henne tills hon lugnat ner sig eller börjat gråta.
Står du ut med detta, kommer hon snart att sluta slåss. De allra flesta av dessa barn utvecklas till spännande och kreativa små människor, det är åtminstone min erfarenhet.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!