Varför är hon rädd för ljud?


Varför är hon rädd för ljud?

Fråga

Vår dotter på 16 månader är så fruktansvärt rädd för vissa ljud. Att en borrmaskin kan vara skrämmande kan man ju förstå, men hon blir även skräckslagen när glassbilen låter utanför.
Redan på BB flög hon en meter upp i luften när min sambo prasslade med ett kolapapper.
Hon är inte rädd av sig för övrigt utan har varit social och nyfiken på allt och alla sedan hon föddes. Våra kompisar säger att vi klemat med henne, att vi underbyggt rädslan genom att undvika höga ljud och hålla för hennes öron när vi spikat och annat. Men om vi inte skyddar henne blir hon hysteriskt ledsen, och man vill inte se sitt barn lida.
Är vissa barn känsligare för ljud än andra eller är hon bara ”harig”?

Rädsla för ljud

Svar

Nej, er dotter är inte harig! Och nej, ni har inte klemat med henne! Och ja, det är just som du skriver, vissa barn är extra känsliga för ljud.
Och till sist, ni har gjort precis som man måste göra med dessa känsliga barn, ni har skyddat henne från för mycket lidande. Att ”träna” dessa barn är ju inget vi ska ge oss på, det orsakar bara ännu mer lidande. Hon utsätts ju ändå hela tiden för ljud som ni inte kan förutse. Så småningom kommer hon lära sig hantera sin rädsla bättre, men kanske inte förrän i 3-årsåldern.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!