Vår son vill bestämma allt


Vår son vill bestämma allt

Fråga

Vi begåvades för drygt två år sedan med en fantastisk son, vild som få men frisk och mestadels glad.
Vår son har inte varit speciellt mammig tidigare, men nu favoriserar han mig tydligt och min man blir skallad och dragen i håret. När min man låtsas bli ledsen kan sonen ibland klappa pappa på kinden – men mest nonchalerar han det. Om vi markerar genom att bli arga, höja rösten eller slå hårt i något, så skrattar han bara.
Maten är en annan källa till bekymmer. Han äter inte lagad mat hemma, punkt. På förskolan äter han mycket bra.
En annan källa till irritation är tv:n. Samma sak där. Sonen stänger av när vi vill titta och får vredesutbrott när vi sätter på den igen. Det är tydligt att han vill bestämma här också. När han inte får som han vill, skriker han och gråter, och dunkar huvudet i golvet. När vi ryter till skrattar han och försöker snart göra om ofoget.
Vi är djupt tacksamma för vår son, men jag antar att våra föreställningar om att ha barn inte riktigt har överensstämt med den verklighet som vi hittills har upplevt. Finns det något vedertaget begrepp som ”tvåårstrots”? Vi vill gärna ha ett barn till men under rådande omständigheter orkar vi knappt tänka tanken.

Trött men tacksam mamma

Svar

Ja, det är som du skriver: fantasierna om att ha barn stämmer dåligt överens med verkligheten – utom några korta perioder då och då. Framför allt tror vi att det är vi föräldrar som styr över våra barn. Vi tror att bara vi bestämmer oss för att göra på ett visst sätt, så kommer barnet att lyda oss. Men hej vad vi bedrar oss! Jag skulle vilja påstå att det ofta är våra barn som styr över oss föräldrar och får oss att lyda dem, eller hur? Och ju envisare barnen är, desto fler blir konflikterna med våra älsklingar. Det finns inga människor på jorden som kan få oss att känna oss så maktlösa, arga och förtvivlade som våra egna barn. Dem som vi vill det allra bästa!
Och ännu jobbigare blir det under vissa perioder i våra liv tillsammans med barnen. Det är under trotsåldersperioderna. Så jobbiga kan de vara att jag tillsammans med Kristina Hofsten skrivit en bok om detta, som heter just Trotsboken. I denna kan du känna igen din trotsige lille son, tror jag.
De flesta trotsåldrarna handlar om att vi vuxna föräldrar måste lära våra barn hur livet är och kommer att bli. Vi måste lära dem att det finns andra människor att ta hänsyn till. Vi måste lära dem att lära sig att lyssna till andra, att hjälpa andra, att det inte bara är en person som ska bestämma i en familj och så vidare. Att lära våra barn allt det här och mycket mer, kräver mycket av oss föräldrar, särskilt om vi har viljestarka och krävande barn. Men jag menar att det faktiskt är vi föräldrar som måste sätta ner foten och inte ge oss. Att ta ett bestämt tag i sitt barn, se honom i ögonen och upprepa att han inte får stänga av tv:n eller dra pappa i håret är ett bra sätt.
Om barnet då skrattar eller slåss, så måste man fortsätta hålla i honom och upprepa det man sagt tills barnet förstått. Varje bråk kan till en början ta lång tid, men det är värt det. Det gäller dessutom att göra så här ganska fort, innan man själv blivit alltför arg (för att man sagt nej alltför många gånger redan). Det är faktiskt ni som bestämmer. Inte över allt, men ibland, och det måste han lära sig.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!