Vår son slår sin syster


Vår son slår sin syster

Fråga

Vår son är 2 år och 8 månader och vanligtvis en mycket snäll kille. Han har inte kommit så långt i talet, men hittar på egna uttryck för ord som han tycker är för svåra.
Problemet är att han ger sig på sin lillasyster. Ena minuten gosar han med sin lillasyster, som är 8 månader, kramas och leker – för att i nästa minut ge sig på henne. Han puttas och sätter sig på henne och har dessutom börjat slå henne med händerna och även med leksaker.
Vi har försökt tala med honom, skrika åt honom, ibland har han fått gå in på sitt rum. Vi är tydliga med att han har rätt till sina saker även om det är bra att dela. Leker han med något och systern kommer och vill ha det, säger jag till henne att hon får vänta.
Jag ser att storebror tycker att det är bra att det inte bara han som får höra nej. Vi försöker också göra saker bara med honom några gånger i veckan. Hur ska vi få honom att sluta ge sig på sin syster?

Svar

Genom att vara just så bestämda och kärleksfulla mot honom som ni är, så kommer ni få honom att sluta ge sig på lillasystern. Men han är inte där än. Kanske beroende på att han ibland blir frustrerad av att inte kunna tala helt förståeligt. Kanske för att han ibland är avund- eller svartsjuk på sin lillasyster. Kanske för att han just nu är inne i en trots- och utvecklingsperiod och markerar sitt eget revir och testar var gränserna går. Men det går snart över.
Men så länge det pågår så försök att inte lämna barnen ensamma tillsammans, ju snabbare du tar bort honom från lillasyster, desto bättre.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!