Vår dotter bits och nyps


Vår dotter bits och nyps

Fråga

Jag och min man har en dotter på 2,5 år. Hon är enda barnet, men har alltid haft barn runt omkring sig.
Hon började på dagis när hon var 1 år och 3 månader. Problemet är att hon har börjat bita, riva och nypa andra barn. Tyvärr gör hon dem illa ibland, ett barn har hon bitit i huvudet ett annat nöp hon så illa att han fick ett stort blåmärke på kinden.
Vi känner oss maktlösa. Vi har i lugn och stilla ton förklarat att hon inte får bete sig så här. Att de andra barnen får ont.
På dagis säger de att hon är så duktig med allt, men så mitt i leken kan hon bara blixtra till och göra illa något barn. De säger också att det verkar som att hon lyssnar och tar till sig när hon blir tillsagd att sluta.

Råd och tips

Svar

Maktlösa känner ni er och maktlös känner er dotter sig sekunden innan hon nyper eller biter det barn som har väckt hennes känslor. Det behöver inte vara av ilska hon gör det, utan lika gärna av glädje. Det är inte lätt att vara liten och hantera sina känslor. Olika barn prövar olika sätt. Sedan är det vi föräldrar och personalen som måste lära barnen att de inte får skada andra.
Säkert förstår er dotter att hon gör de andra barnen illa eftersom hon är en klok liten dam. Men just då hennes känslor överfaller henne hjälper inga lugna ord. Då måste vi vuxna handla. Då måste vi bli bestämda och till och med arga och säga ”Så där får du absolut inte göra”. Att tala lugnt och stilla med våra barn kan vi göra senare.
Så här gör många barn i hennes ålder just därför att de är så fulla av känslor. Något som ju egentligen är en tillgång här i livet, när vi väl lärt oss hantera dem.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!