Vår 5-åring vill inte leka


Vår 5-åring vill inte leka

Fråga

Vi är oroliga för vår 5-åriga flicka. Hon vill aldrig leka med kompisar. De gånger hon trots allt gör det blir hon arg och oresonlig ganska fort, och undrar när kamraterna ska gå hem. Hon är inte blyg, utan mera ointresserad av andra barn. Hon går på dagis, där hon helst vill rita och skriva. Hon leker aldrig fantasilekar eller låtsaslekar, utan verkar ha blivit blasé av tv-tittandet.
Vi har nu bestämt oss för att dra ner rejält på tv-tittandet och leka och läsa mer istället. Frågan är om det gör henne mera social med andra barn. Hon börjar sexårsverksamhet i höst och vi är oroliga för att hon ska bli utstött eftersom hon är så avvisande. Hur ska vi göra?

Oroliga föräldrar

Svar

Jag förstår att ni är oroliga, eftersom barns sociala förmåga värderas så högt i dagens samhälle. Men vi får inte glömma att det alltid har funnits människor som inte har samma behov av att vara med andra som många av oss har. De har sitt eget inre liv, som är mer välutvecklat än hos många av oss.
Är det någon annan i släkten som er dotter liknar i det här avseendet? Hur är hon i övrigt? Är hon nöjd och glad med livet? Vad säger dagispersonalen om hennes sätt att vara? Vad är det hon ritar och skriver? Är det något man skulle kunna jämföra med fantasier och låtsaslekar? Hur har hon reagerat på att hon inte får titta så mycket på tv längre? Många frågor som behöver svar, tycker jag.
Om dagispersonalen också är oroliga inför hennes skolstart, så skulle det kanske vara bra att ni vände er till skolpsykologen eller närmaste BUP-mottagning för att få hjälp med svaret på er fråga om hur ni ska göra.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!