Vår 5-åring suger på tummen


Vår 5-åring suger på tummen

Fråga

Vår snart 5-åriga son slutade använda napp i somras, vilket var väldigt skönt då ”tutten” satt i för jämnan. Under vintern har han dock kommit på att han har en tumme som mer eller mindre ”vuxit fast” i munnen. Hur ska vi göra för att få honom att sluta? Tummen är ju inte bara att skicka till Tomten…

Tummeliten

Svar

Det är som du skriver, tummen kan man ju inte ge bort till katterna på Skansen eller till Tomten. Och ju mer vi tjatar desto mer tumsugande blir det, är min erfarenhet.
Men, vad man kan göra med människor i 5-årsåldern är att förhandla. Man kan tillsammans, föräldrar och barn, göra upp om ett rimligt mål. Det vill säga, man kommer överens tillsammans med sonen om när det är okej att suga och hur mamma och pappa ska påminna då han glömmer sig. Man kan gärna skriva ner på papper med illustrationer vad man kommit överens om. På det sättet blir det tydligare vad man har bestämt.
När målet sedan har uppnåtts ska han få sin belöning, till exempel något han länge önskat sig. Eller så gör man upp delmål, som till exempel att varje dag som han sugit enligt överenskommelsen, så får han en mindre belöning.
Min erfarenhet är att det är svårt att få barn att sluta suga på tummen innan de själva vill. Då är det bättre att göra upp om någon form av kompromiss innan det slutliga målet, att sluta helt, uppnås.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!