Vår treåring springer rakt ut i gatan

Vår treåring springer rakt ut i gatan

Fråga

Jag har en 3-årig son som är väldigt livlig och glad. Jag upplever ibland att han är ganska impulsiv och hittar på olika hyss. Envis är han också… men det mest oroväckande är att han springer ut i gatan så snart han får tillfälle.
Vi bor vid en väldigt trafikerad gata. Han lyder inte när jag säger att han ska stanna och inte springa ut i vägen.
Jag har förklarat hur farligt det är om en bil skulle köra på honom! Han kan reagera med att bara skratta åt mig.
Han säger att han ska slå och sparka på bilarna om de kommer nära honom.
Ibland går det riktigt bra när vi är ute och promenerar. Jag kan tänka att ”Nu börjar han förstå vad jag menar”. Men nej. Plötsligt kommer beteendet tillbaka och han springer i väg som tidigare. Han gör på samma vis även när han är ute med andra människor. Dessutom vill han rymma från affären när vi är ute och handlar.
Nu har han börjat hos en dagmamma och jag har märkt att dagmamman inte alls går ut med honom, för att hon är rädd att han ska springa i väg. Inomhus går det väldigt bra och han leker fint med de andra barnen.
Dagmamman har sagt åt mig att jag är för snäll men hon känner inte mig. Även jag har gränser och temperament, precis som min son.

Från en väldigt orolig mor

Svar

Jag kan inte låta bli att le åt din sons förslag på hur han ska tackla bilarna. Jag tror att många av oss känner igen oss i hur vi skulle vilja göra, då vi blir hotade ute i den livsfarliga trafiken.
När föräldrar ibland säger att de inte får sina ungar att lyda, så brukar jag säga att det kan de visst. Brukar deras barn springa rätt ut i gatan, eller? Nä, svarar nästan alla. Men så finns det en del undantag. Sådana livliga, glada och orädda små barn som er son. Och till deras föräldrar har jag bara ett råd att ge, ett ganska kontroversiellt råd nuförtiden: Skaffa sele åt honom. Han måste lära sig att motstå sina impulser i de här situationerna. Han kommer bli arg och upprörd, men det är faktiskt ni som bestämmer. Det handlar ju om liv och död.
Nu verkar det som han är på väg att lära sig, men det räcker inte. Ni föräldrar, dagmamman och andra som går med honom på trafikerade gator måste vara helt säkra på att han inte springer ut i trafiken.
Pröva med sele och se vad som händer. 

Malin Alfvén