Vår dotter dricker så dåligt

Vår dotter dricker så dåligt

Fråga

Vi har en dotter på 16 månader, som dricker så otroligt lite. Särskilt när hon får hög feber, uppåt 40 grader – då vägrar hon nästan helt att dricka. Som mamma sliter man sitt hår när man provat allt.
Vid kontakt med sjukvården (bvc och akuten) får vi bara rådet att vi ska vara bestämda. Tro mig, det är vi i detta fall, vi förstår vikten av att hon får i sig vätska.
Vi försöker ge henne vätska med en medicinspruta, men hon gallskriker. Antingen spottar hon ut det eller skriker tills hon kräks. Detta händer varje gång hon får feber, och jag har inte långt till tårarna då…
Har pratat med en kollega som har en dotter som gör precis likadant. Det spelar ingen roll vad vi ger henne att dricka heller. Jag trodde barn tyckte om söta drycker, men nej, det gör ingen skillnad alls.
Hon låg inlagd på barnakuten för ett par veckor sedan på grund av magsjuka och att hon totalt vägrade att dricka. De fick sätta sond på henne i ett par dagar. Men det kan man ju inte göra varje gång hon blir sjuk!

/Mycket desperata

Svar

Många barn är dåliga på att dricka – det blir en liten klunk här och en klunk där – och för lite dryck är till exempel en av de vanligaste orsakerna till förstoppning hos barn.
Visst är vätska livsviktigt, särskilt när barnet har feber eller kräks, men man får inte glömma att mat också ger vätska. Kanske accepterar dottern yoghurt? Yoghurt ger till exempel nästan lika mycket vätska som motsvarande mängd mjölk. Även gröt, frukt, potatis, sås – i princip allt ger vätska. Försök att inte göra så stor affär av det här när ditt barn är friskt, då låser det sig lätt. Så länge din dotter kissar som hon ska, 5–6 gånger per dygn, är det ingen fara.
Smyg in vätska som exempelvis mjölk till gröten alternativt gör gröten lite lösare. Fruktpuré ger mycket vätska; även den kan spädas, antingen med vatten eller juice. Vissa barn gillar att suga på små isbitar eller plocka i sig frysta bär. Det känns kallt och spännande i munnen, och ger också vätska.
När din dotter har feber kan man utöka med isglass eller sorbet, så att hon får i sig både vätska och energi. Det viktiga är som sagt att barnet får i sig tillräckligt mycket för att kunna kissa.
Se det inte som ett nederlag om det blir sond vid något tillfälle igen. Det är tur att den möjligheten finns, som ju ger lite extra hjälp på traven när det behövs. Men förhoppningsvis kommer ni en bit med förslagen ovan!

/Sara Ask, barndietist