Vad kan jag äta i Grekland?


Vad kan jag äta i Grekland?

Fråga

Jag undrar om listeriabakterier kan gå över i bröstmjölken. Jag ammar fortfarande min dotter, som är 10 månader. Vi åker till Grekland snart och jag undrar om jag kan äta till exempel fetaost. Är det något annat man ska undvika att äta när man ammar?
Hur ska jag göra med den vanliga mat som min dotter ska äta i Grekland? Vad ska jag inte ge henne?

Anna

Svar

Du kan lugnt äta fetaost. Bakterier går inte över till barnet via modersmjölken. Däremot överförs miljögifter genom amning. Därför ska du äta fisk från så rent vatten som möjligt. Avstå från insjöfisk som abborre, gädda, lake, gös, ål och stor hälleflundra. Ät inte heller lever från torsk och lake. Ät inte vildfångad lax, sill, strömming, sik och öring från Östersjön mer än högst en gång i månaden.
I Grekland bör ni helst ge er dotter skalad frukt och grönsaker eller skölja dem väl. Undvik att äta frukt och grönsaker på restaurang (om de inte kan skalas) och ge henne heller inte mjukglass. Det ”säkraste” är att äta varm, nylagad mat.
Ge henne bara vatten på flaska att dricka och använd flaskvatten till matlagning. Glöm inte att ta med vätskeersättning, som finns på apoteket.

Redaktionen

Ställ en fråga


Klicka här!