Vad gör vi med våra matvägrare?


Vad gör vi med våra matvägrare?

Fråga

Jag är mormor till en flicka på 4,5 och en pojke på 2,5 år. Båda har alltid varit stora motståndare till att äta. Vid varje måltid blir det ett uppträde.
Min dotter och hennes man är förtvivlade. Barnen får inte äta mellan måltiderna och bara lite att dricka i taget. Trots detta växer de och ser friska ut. På 2-årskontrollen nyligen vägde pojken över genomsnittet.
Vi har försökt att avdramatisera det hela och tjatar inte om mat, men inget hjälper. När man vet att barnen inte har ätit mer än en bit smörgås och några skedar yoghurt på hela dagen blir man bekymrad.

Vad kan vi göra?

Svar

Jag förstår att det känns väldigt påfrestande när barnen inte vill äta. Detta är ett av de vanligaste problemen vi får frågor om. Någon snabb patentlösning finns inte.
Ibland rör det sig om barn som helt enkelt av naturen är mycket ”små i maten”, ibland handlar det om det minskade behovet av mat när man kommit över de första två årens ibland våldsamma matintag och tillväxt. Ibland verkar problemen bottna i ett slags maktkamp, där barnen har ett suveränt maktmedel mot sina bekymrade föräldrar när de säger nej till maten.
Våra råd brukar gå ut på att man som förälder ska se till att det finns bra och näringsriktig mat på bordet, därefter är det barnets egen sak hur mycket de äter.
Man ska som förälder försöka att inte verka bry sig. Egentligen är det ju så att naturen själv reglerar detta mycket bra, törsten och hungern är ju, efter andningen, våra starkaste behov.
Så jag tycker ni är inne på rätt väg när ni så mycket som möjligt försöker avdramatisera. Lättare sagt än gjort – jag vet!
Att barnen växer bra och verkar friska talar ju för att de trots allt får i sig tillräckligt med näring.

Mats Aili

Ställ en fråga


Klicka här!