Vad gör de egentligen på fritids?

Vad gör de egentligen på fritids? Vi Föräldrar Junior vet.

Klockan är 07.10 en vanlig tisdagsmorgon på Håkantorps-
skolans fritidshem strax utanför Västerås. Två morgonpigga tjejer, Stella och Nora, båda 8 år, sitter redan vid datorn och fnissar. Deras fritidspedagog Emily Gikanga visar en komediserie från sitt hemland Kenya.

Datortid tillhör undantagen. Här finns endast en dator och inga spel.

– När det är så få barn här brukar jag låta dem använda datorn en stund, förklarar Emily. Men om en stund, när många fler barn har kommit hit, stänger vi av den.

Mellan halv åtta och kvart i åtta droppar de flesta av barnen in. Några av dem vill äta frukost, andra har redan gjort det. Den här morgonen serveras mannagrynsgröt med äppelmos, smörgås och mjölk i skolans matsal mellan klockan 7.45 och 8.05.

– Ta mjölk till gröten, tjejer, och ta en macka till, Sharan, uppmanar Eva Nyström, som är barnskötare, och förklarar att maten är bensinen för deras kroppar.

Barnen gör sitt bästa för att balansera sina tallrikar fram till bordet så att inte mjölken skvätter över.

– Jag tog för mycket, konstaterar Irma, 8 år, som försett sig med en andra portion.

Det är ingen fara.

– Du får känna efter själv, lugnar Eva Nyström. Det är lätt hänt att ta för mycket när det är så gott!

Möter alla i hallen
42 barn i åldern 7–9 år går på fritidshemmet Björken och tre ”fröknar” tar hand om barnen. Men en av fröknarna arbetar bara halvtid.

Eva och Emily lägger märke till varje barn som kommer in på fritidshemmet och hälsar glatt. Även barnets föräldrar ”fångas in”.

– Vi pratar rätt mycket med barnens föräldrar, säger Eva Nyström. Vi möter alla i hallen och prioriterar att ha tid att prata.

Just den här morgonen undrar en orolig förälder om personalen märkt något annorlunda med hennes barn, eftersom hon själv upplever att barnet verkar annorlunda och är lite dämpat.

Eva tar sig tid att lugna och småprata en stund medan Emily hjälper Sandy, 8 år, att tvinna ett band till en väska som hon vävt.

– Den ska mamma få, säger Sandy.

Barnen på fritidshemmet Björken är indelade i smågrupper, som börjar och slutar skolan vid lite olika tider. En del börjar vid åtta, några vid nio och några först vid tio.

Detta gör att det inte är så lång stund som alla barn vistas samtidigt på fritidshemmet. Detta ger en lugn miljö stora delar av dagen, där barnen inte behöver köa för olika aktiviteter.

Pyssel och biljard
Ett pojkgäng har samlats i ena soffan för att leka med sina digitala husdjur. Det gäller att ta väl hand om sin Tamagotchi – leka, mata, vårda – annars dör den…  Tamagotchin kan även kommunicera med andra Tamagotchikompisar.

– Jag fick ett hjärta skickat till mig, utbrister en av killarna. Vem skickade det?

Efter frukosten pysslar många barn som ännu inte börjat sina lektioner.

– Medan barnen pysslar brukar de ha en jättehärlig konversation Ibland sitter jag strax utanför rummet och lyssnar, säger Eva.

Pratet kan handla om kompisar, skolan och annat.

Invid pysselrummet finns ett litet rum kallat Hålan, där man kan sitta och spela olika bordsspel. Att spela schack verkar populärt bland barnen.

Att spela biljard är också poppis. Ettorna får nöja sig med ett golvspel. De större barnen får spela vid det stora bordet – vilket blir något för de yngre barnen att se fram emot.

Vid halvtio är det fruktstund där barnen äter egen, medhavd frukt. Därefter är det rast.

Utanför fritidshemmet finns stora grönområden, en pulkabacke, skog ­– och hästhage.

Eva Nyström håller koll på sina barn genom rutan, även om det på gården redan finns två rastvakter.

– Nu är pinngänget ute, konstaterar hon. Det är kul att leka med pinnar, men pinnfajter tillåter vi inte.

Även om det kan verka som om pojkar håller ihop för sig och flickor för sig, tycker vare sig Emily eller Eva att det finns någon tydlig skiljelinje. Pojkar och flickor kan leka med varandra. Däremot är killar bästisar med andra killar och flickor med andra flickor.

– Barnkullar kan se så otroligt olika ut, konstaterar Eva. Just nu har vi inte så många idrottskillar i gruppen, medan flickorna kräver rätt mycket utrymme. Några tydliga ideal finns inte. Men pojkar mäter kraft med varandra mer än vad flickor gör, de brottas och ser vem som kan kasta en pinne längst.

Kompismassage
Efter rasten är det dags för lektion. Eva är med i en andraklassare och Emily i en trea.

Det är livskunskap på schemat. I sin hand har Eva en bunt gula kort där barnen har skrivit vad som gör dem glada. Tanken är att barnen ska lära sig utantill vad som kan glädja de andra och kunna använda sig av den kunskapen.

– Kommer ni ihåg vad kompisarna blir glada av, frågar Eva barnen. Hon har satt sig mitt i gruppen framför svarta tavlan.

– Jag kommer inte ens ihåg vad jag själv blir glad av, konstaterar Johannes.

Eva börjar läsa:

– ”Jag blir glad när man är snäll.” ”Jag blir glad när någon frågar om jag vill vara med.” ”Jag blir glad om någon leker med mig.”

Barnens uppgift är att para ihop de olika ”glädjekorten” med rätt barn.

Det går så där, men nästa gång går det nog bättre, peppar Eva. Därefter är det dags för kompismassage.

– Vad är viktigt när man ger kompismassage? frågar Eva.

– Att man är tyst och inte stör andra, svarar barnen.

Vem som ska massera vem avgörs av slumpen. Eva drar namnen ur bunten med kort. Barnens fröken Marie sätter på lite klassisk musik och barnen får massera varandras ryggar. Och massagen verkar uppskattas. Motvilligt byter barnen plats med varandra, när det är dags för den som masserats att knåda sin kompis.

Innan de går i väg för att äta lunch tvättar alla sina händer.

– Vi började med det efter alla kräksjukor, säger Eva Nyström.

Lite rörigt efter lunch
Barnen är mycket nöjda med det matsedeln visar: mexikosoppa och smörgås med pålägg. Många hämtar mer av den goda soppan som är en riktig favorit i lunchmatsalen.

Klockan är 11.20. Därefter är det lektion – alltså inte rast direkt.

Efter lunchrasten kommer barnen tillbaka till fritids i omgångar, efter att ha avslutat sin skoldag. Det är fler barn på Björken på eftermiddagen än före lunch.

– Det kan bli lite rörigt när alla kommer tillbaka från lektioner och mellis, men det lägger sig när barnen hittat sin plats och något att göra, enligt Eva Nyström.

I pysselrummet finns en bygghörna med klossar, Kaplastavar och lego där ett gäng killar parkerat sig – men de leker var för sig med olika saker.

Plötsligt rasar en av byggnaderna och kompisen intill konstaterar: ”Jordbävning!”.

Under tiden barnen bygger och pysslar diskuterar de den svenska uttagningen till Melodifestivalen.

– Fel låt vann, tycker någon.

– Det tycker inte jag. Hon som vann var asbra, säger en annan.

I ett annat rum berättar några barn historier för varandra. Ett par pojkar dealar om vilka regler som ska gälla vid biljardbordet.

Eva Nyström är med och fångar in där det behövs.

– Det är inte klokt vad duktiga ni har blivit på biljard, berömmer Eva Nyström de killar som spelar, och avleder därmed en möjlig konflikt.

”Hårt drillade”
Vid tvåtiden går det första barnet hem tillsammans med sin lillebror, som också går på skolan, och sin mamma.

I pyssel- och byggrummet börjar barnen så smått att plocka undan efter sig.

– De är hårt drillande, skojar Eva.

Vad händer om de inte plockar undan?
– Då blir Eva arg, konstaterar Nora med glimten i ögat.

– Då skäller jag, påstår Eva.

Men ingen blir rädd, eftersom ingen tror på det hon säger.

Två av flickorna i gruppen har planer på att gå hem tillsammans. Dock verkar inte föräldrarna vara informerade, så Eva ringer för att kolla läget.

– Barnen får gärna bestämma dagen innan, hemma, om de ska till en kompis efter fritids. Samtidigt tycker jag att jag kan hjälpa till ibland och ringa föräldrarna, säger Eva.

Tredjeklassare, som är äldst, anses stora nog att själva ringa.

Klockan halv tre är det samling på stora mattan i det största rummet på fritidshemmet. 33 barn ska äta mellanmål. De får korv med bröd eftersom de ”bara” åt soppa till lunch.

– Vad ska man tänka på när man är så många på melliset? frågar Eva barnen.

Johannes svarar:

– Att sitta på en bra plats där man vet att man inte håller på med kompisar.

– Åh vad bra det blir på melliset nu när alla har hört detta, konstaterar Eva, som berättar att fotografen och journalisten som följt hela deras dag vill veta hur man gör på ett fritids.

– Vet de inte hur man gör på fritids? undrar Robin, 7 år, med stor misstro.

Kvart i tre är det mellis och därefter går många barn hem för dagen.

– Det är föräldrarnas sysselsättning som styr, tror Eva. Just nu har vi många föräldrar som jobbar skift och barnen är hos oss på morgnar eller sen eftermiddag beroende på vilket skift föräldrarna jobbar.

Eva håller koll på att barnen får med sig vad de behöver hem, vilka som blir hämtade och vilka som går själva. Emily, som började tidigt, har gått hem efter att ha sagt hej då till barnen. Vid fem halvsex brukar det vara tomt.

Som förälder kan man ibland ha dåligt samvete över att hämta sent, men det behöver man inte alls ha, menar Eva:

– Ju senare på dagen desto lugnare och mysigare är det här på fritids, eftersom det inte är så många barn här då, säger hon.