Vår 3,5-åring pratar bebisspråk

Vår 3,5-åring pratar bebisspråk

Fråga

Vår 3,5-åring har börjat på en avdelning för lite äldre barn på förskolan. Samtidigt började hon tala bebisspråk och med bebisröst, något hon inte gjorde på småbarnsavdelningen. Där sa de att hon saknade en del bokstäver när hon talade, men att det skulle komma senare.

Nu har förskolan uppmanat oss att kontakta bvc angående vår dotters tal eftersom de menar att hon är svår att förstå. Vi kontaktade bvc men de tyckte inte att det var så svårt att förstå vår dotter. Fast de ska ta upp hennes talutveckling med en logoped och sedan ska vi ta ny kontakt med bvc.

Jag har nu varit hemma i några dagar med min dotter eftersom hon har varit sjuk, och jag har observerat något spännande! Nämligen att hon inte pratade bebisspråk på hela dagen som vi var hemma tillsammans, utan hon var mycket lätt att förstå.

Men: När storebror och hennes pappa kom hem så började hon tala bebisspråk igen. Hon saknar fortfarande en del ljud, som s, f, r och tje-ljudet, men de har börjat komma den sista tiden. T börjar sätta sig på plats liksom d. Annars har hon de övriga ljuden – men inte alltid på rätt plats.

Till saken hör att hennes storebror har haft en stor, svår språkstörning som vi har fått hjälp med hos en logoped. Vi tränar fortfarande med honom nu, tre år senare. Om vi jämför vår dotters tal­utveckling med hennes storebrors tycker vi inte att hon har något problem på det planet. Men… vad kan hennes bebisspråk bero på?

Vad ska vi göra och hur bryter vi det här mönstret? Vi är mycket oroade.

Hjälp oss att gå vidare

Svar

Först vill jag säga att du inte behöver vara så orolig för din lilla dotters tal- och språkutveckling. Hon är knappt 3,5 år gammal och då behöver man inte kunna så mycket. Hon har nyligen flyttat från småbarnsavdelningen, där hon var ett av de äldre barnen, till en ny avdelning där mycket är nytt, och där hon nu är ett av de yngre barnen. Detta kan leda till att hon backar lite i sin tal- och språkutveckling.

På en förskoleavdelning kan man ibland se att de yngre barnen kan bli bemötta som småbarn av de äldre. Och att yngre barn ”vinner” på att vara lite bebisaktiga när något av de äldre barnen gullar med dem.

Sådant brukar släppa efter ett tag och som du noterade, när hon var hemma med dig under sin sjukdomsperiod, så ”behövde” hon inte vara liten när ni var ensamma och allt var lugnt och välbekant. Men när pappa och storebror kom hem förändrades hennes position. Då blev hon lillasyster igen.

Så snart hon börjar känna sig hemma på nya avdelningen kommer talet igång igen.

De ljud hon saknar (s, f, tje och r) är de som kommer sist i ljudutvecklingen och de behöver man inte kunna förrän man är 4,5 år, eftersom de är så svåra att både höra och göra. Att storebror har en språkstörning kan naturligtvis göra att man kan misstänka en viss ärftlighet, men som du själv skriver är hennes svårigheter inget i jämförelse med hans.

Var uppmuntrande mot henne, fortsätt att prata med henne, läs med henne och ”spegla” hennes oriktiga uttal. Bekräfta det hon sagt genom att upprepa det med rätt uttal.

Kerstin Thuresson, logoped