Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

2 år – så kan det vara

Barn i 2-årsåldern kan vara trotsiga och får utbrott med jämna mellanrum – för att de vill så mycket, men inte får eller kan. Här förklarar vi hur ett barn som är två år kan vara.

Utbrott och trots – det krävs inte mycket för att en harmonisk 2-åring ska hamna ur fas. (Barnet på bilden har inget samband med texten) Foto: Shutterstock
Utbrott och trots – det krävs inte mycket för att en harmonisk 2-åring ska hamna ur fas. (Barnet på bilden har inget samband med texten) Foto: Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Denna artikel, och de andra under rubriken ”Så kan det vara …”, har tagits fram i samarbete med en psykolog (Eva Lyberg) och föräldrar till 21 barn från 0 till 6 år.

Psykologen har intervjuats om vad som är aktuellt kring barns utveckling i olika åldrar. Utifrån det har föräldrarna intervjuats om hur de upplever sina barn just nu. Psykologen har därefter tagit del av föräldrarnas berättelser och förklarat varför vissa saker ofta är så typiska i de aktuella åldrarna.

Materialet har bearbetats till två texter om varje ålder; en som porträtterar vart och ett av de 21 barnen  och var i utvecklingen de befinner sig just nu, och en som förklarar orsaker, samband och fördjupar förståelsen för barns utveckling.

För att komma till startsidan om barns utveckling, med länkar till alla "Så kan det vara"-artiklar, klicka här.

Hårdrock, flamenco och hård techno – sådant går tvillingarna Madelaine och Isabelle igång på. Sådant dansar de till, vilt och lyckligt. Men i brist på annat funkar även musiken från tv-reklamen, berättar mamma Katarina. Eller ljudet från kyrkklockorna eller en grävmaskin. Är man tillräckligt sugen går det ju faktiskt att dansa till vilket rytmiskt ljud som helst.

När Madelaine och Isabelle inte dansar använder de sina kroppar på andra sätt. De brottas, till exempel. Eller hoppar. I de fysiska lekarna är det lätt hänt att någon av dem råkar komma åt den andra lite för hårt.

”Förlåt! Klappa!”, säger den som har gjort illa då.

LÄS MER: Barns utveckling: Från 7 månader

Barn lär sig prata i 2-årsåldern

Orden börjar komma nu och Isabelle är som alltid lite mer angelägen än Madelaine. Hon brukar befinna sig ett par veckor före i utvecklingen. Det är som om hon bestämmer sig för att träna tills hon kan, tycker Katarina. Madelaine tar det lugnare, hon har ingen brådska.

Tillsammans har Madelaine och Isabelle ett eget hitta-på-språk, men de kan också säga alldeles riktiga två- och treordsmeningar som ”Titta tv!”, ”Hoppa soffa!” eller ”Mamma kom här.”

Madelaine och Isabelle bodde i Spanien under sitt första år. Deras pappa bor fortfarande där, och några gånger i veckan pratar de med honom på Skype. Han pratar spanska med dem, och Katarina märker att de förstår.

LÄS MER: Från 18 månader – så kan det vara

Trotsåldern gör sig snart påmind

I grunden är Madelaine och Isabelle väldigt olika, men just nu vill båda helst vara där mamma är och göra som hon gör. Om Katarina skär grönsaker vill de också, om Katarina diskar, bäddar eller dammsuger vill de också.

Nyligen var de alla tre i mataffären tillsammans med Katarinas syster. Madelaine och Isabelle drog varsin liten kundvagn, lade ner den ena varan efter den andra och hade det hur bra som helst. Men när de kom fram till kassan tog det stopp. De ville inte stå i kö, inte betala. Katarinas syster fick ta hand om betalningen medan Katarina, med en gallskrikande Madelaine under armen, jagade Isabelle som rusade runt ett helt varv i affären med sin kundvagn.

Då och då, ofta helt utan förvarning, är det som om Madelaine eller Isabelle – och oftast Madelaine – drabbas av en fullständigt oregerlig ilska som nästan tar över helt. De skriker våldsamt i protest, men mot vad? Katarina vet inte. Hon kan säga ”Vill du ha vatten? Mjölk? Nalle? Kaka?” Ingenting hjälper.

Ibland vill de vara i Katarinas famn med all sin frustration, men oftare lägger de sig ner på golvet och skriker. Då får Katarina inte krama, inte röra. Om de är hemma sätter Katarina sig bredvid och bara visar att hon finns där. Efter ett tag rinner det av dem. Då lugnar de ner sig, vill kramas och ha tröst.

Katarina tycker sig se att utbrotten inte handlar om den där kakan eller mjölkglaset eller vad det nu var som utlöste det. Det är något annat, tror hon. Något kaos som de har inombords.

LÄS MER: Barns utveckling: Från 3 år

Barn vid 2 år – så kan det vara

Vid 2 års ålder börjar man förstå skillnaden mellan att vilja och att kunna. Man vill, vill, vill – men kanske inte alltid kan, eller får. Då är det lätt hänt att man bryter ihop.

Som i mataffären, till exempel. Barnet har kanske, som tvillingarna Madelaine och Isabelle, en egen kundvagn. Samarbetet mellan barn och förälder flyter fint, barnet är entusiastiskt. Men plötsligt är situationen en annan: barnet gallskriker, föräldern svettas.

Sådant är så vanligt. Det krävs oftast inte mycket för att en harmonisk 2-åring ska hamna ur fas. Det kan räcka med att hungern plötsligt slår till, eller tröttheten. Att något roligt måste avbrytas, eller att man vill något som man inte får. Att mamma eller pappa inte förstår – eller kanske att man själv vill två saker på samma gång. Att vilja innebär ju ibland att välja: vill man något kan man tvingas välja bort något annat.

Och det är ett faktum som kan vara svårt att acceptera.

Känslorna kan bli övermäktiga

Men det är sällan situationen i sig som leder till att känslorna blir barnet övermäktiga. Den stora konflikten brukar vara den mellan viljan att kunna själv och omgivningens begränsningar. Barnet kämpar ofta med att klara den balansgången. Ibland blir det för svårt, och det är då det ser ut som om barnet får det vi brukar kalla ett utbrott.

Utbrottet är sällan riktat mot andra. Det är som ett inre sammanbrott, och i det läget behöver barnet mest av allt förståelse. Men händelsen som utlöste utbrottet är inte alltid så viktig att förstå, det handlar mer om att stå stadigt intill när det stormar i barnets inre.

Många 2-åringar gillar att samarbeta. De kanske vill vara med och laga mat, dammsuga, sortera tvättade strumpor ... Mycket handlar om att lära nytt och att bemästra nya förmågor. Det är kul, men inte bara på lek. Det är ”kan själv” också – att vilja och klara av att göra något alldeles på egen hand. Att känna att det man gör är viktigt och på riktigt.

Men ibland kan man inte, hur gärna man än vill. Extra svårt kan det bli för att barnet nu vet att man med språkets hjälp kan förklara så att andra förstår, men att man ännu inte lyckas, i alla fall inte alltid. Klart man blir frustrerad!

Tvillingarna Madelaine och Isabelle är, precis som alla 2-åringar, olika. Madelaine får oftare känsloutbrott än Isabelle. En del får det kanske inte alls, eller det kanske inte märks så tydligt.

Precis som Madelaine och Isabelle utvecklas också barn i olika takt och på olika sätt. För en del är det kroppens förmågor som är i fokus, för andra pratet eller utforskandet av omgivningen. En del är, som Isabelle, otåliga och tränar målmedvetet tills de kan, andra tar, som Madelaine, det lugnare. Det är precis som det ska vara.

Läs mer:

Barns utveckling: Från 18 månader

18 månader – så kan det vara

Från 18 månader: Vardagsliv med ditt barn

Barns utveckling: Från 3 år

Barns utveckling: Från 7 månader

>> Denna text är baserad på delar av Vi Föräldrars stora bok om barn (Bonnier Fakta).

Artikeln publicerades i maj 2016.