Så leker barn i olika åldrar

Att leka är inte bara ett roligt tidsfördriv. Det är också en viktig skola som lär våra barn att umgås, kommunicera, sätta gränser och mycket, mycket mer.

I stora drag ser barnens lek ut så här under de sex första levnadsåren, även om barns utveckling inte följer något exakt mönster:

* 0–1 år:
Redan från födseln tycker barn om att leka och under den första tiden är vi vuxna de bästa lekkamraterna. Att blåsa och pussa under fotsulorna, ”prutta” på magen eller låtsasbita i de små fingrarna är sådant som även de allra minsta uppskattar.

Bebisar tycker också om att härma och ta efter föräldrarnas mimik, även om det går långsamt i början. Ganska snart är barn mottagliga för tittutleken.

Att gömma ansiktet i händerna för att sedan kika fram får många småttingar att kikna av skratt. Ett barn som lärt sig sitta kan tycka om att rulla boll fram och tillbaka. Här kommer också de första lekreglerna in med turtagande: min tur din tur, samförstånd – båda är på jämställd nivå.

* 1–2 år:
Barnet vill känna och klämma på allt. Mycket stoppas i munnen för att undersökas. I den här åldern är parallellekar populära. Om det sitter flera barn runt ett bord och en börjar slå med skeden i bordskivan, följer de andra gärna efter. Intresset för äldre barn ökar och de mindre anstränger sig för att göra likadant som de större. Många har stor empati­förmåga och kan mata dockan eller dra vagnen precis som mamma och pappa brukar göra.

* 2–3 år:
Lek tillsammans med andra blir vanlig. Men samspelet med kompisar är långt ifrån konfliktfritt och det kan bli en del knuffar och buffar innan leken kommer igång. Barnen kan leka fantasi- och låtsaslekar. Spaden förvandlas till ett flygplan som gör loopar i luften och de har förmåga att leka berättelser och sådant de själva upplevt. Många uppskattar att leka med dockor och gosedjur. Redan i 3-årsåldern skaffar en del barn låtsaskompisar.

* 3–4 år:
Rörelsebehovet är stort och barnen vill gärna springa, klättra i träd, balansera och jaga. De gör gärna vuxensysslor och vill hjälpa till med såväl disk som städning och matlagning. 4-åringar leker mycket rollekar. De älskar att klä ut sig och få vara prinsessor, superhjältar eller mammor och pappor. En del byter kompisar ofta medan andra skaffar sig en bästis som de nästan uteslutande leker med.

* 4–6 år: Nu drar de stora projekten igång. Barnen leker exempelvis sjukhus, bilverkstad, att gå till banken eller bvc. Mycket av inspirationen kommer från böcker, tv, dataspel eller sådant som de gjort tillsammans med en vuxen. Bråk- och jagalekar är populära och många tycker om att leka krig eller tjuv och polis. De leker ofta i större grupper och klarar av att följa lekregler och att hålla någorlunda sams utan vuxenhjälp.