Barns utveckling – från nyfödd till 6 år

Börja jollra, lyfta på huvudet, krypa och gå – och, inte minst: att förstå sig själv och sin omvärld, att träna på att vara tillsammans med andra. Här är våra artiklar om barns utveckling, ålder för ålder.

Ena dagen nyfödd i famnen, nästa redo för skateboard … Barns utveckling går snabbt.
Ena dagen nyfödd i famnen, nästa redo för skateboard … Barns utveckling går snabbt.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Att titta på varandra. Att leka tittut eller bli pruttblåst på magen, peka på lampan eller sjunga, leka kurragömma eller läsa saga – kort sagt: att vara tillsammans. Det är det som är grejen. Det är det som får barn att utvecklas.

Hur det kan gå till får du veta i de artiklar vi länkar till från denna sida. Artiklarna är skrivna utifrån forskning, utvecklingspsykologiska teorier om barns utveckling och intervjuer med psykologer och forskare. Artiklarna under rubrikerna Så kan det vara … har tagits fram i samarbete med en psykolog (Eva Lyberg) och föräldrar till 21 barn från 0 till 6 år.

Här kan du klicka dig vidare och läsa om barns utveckling och föräldraskap i olika åldrar:

Barns utveckling – nyfödd

Barns utveckling – bebis från 2 månader

Barns utveckling – bebis från 7 månader

Barns utveckling - barn från 18 månader 

Barns utveckling – barn från 3 år till 6 år

Teorierna om barns utveckling – hur kan vi veta?

Mer om barns utveckling

Du får också lite tips på vägen. Kan man till exempel skämma bort en bebis? Vad är ”trots” och hur möter man det? Hur gör man när det är dags att sluta sova middag? Och låtsaskompisarna, måste man bjuda in dem till middagsbordet?

Barns utveckling – nyfödd

Vi föräldrar bär våra nyfödda bebisar. Vi har dem i famnen, smeker och håller. Och det mår de bra av, vet man.
Vi föräldrar bär våra nyfödda bebisar. Vi har dem i famnen, smeker och håller. Och det mår de bra av, vet man. Foto: Shutterstock

I artikeln Barns utveckling – Nyfödd bebis kan du bland annat läsa om spädbarnsforskaren Daniel Sterns teori om hur nyfödda barn upplever världen och utvecklas, utvecklingen av syn, hörsel, känsel och andra sinnen hos en nyfödd bebis, bebisens vakenperioder (de är inte många när barnet är så litet!), hur anknytningen utvecklas, det första leendet, språkutvecklingen (den har faktiskt redan börjat!) och genomsnittlig vikt och längd hos nyfödda barn.

Läs mer: Svårt att få ögonkontakt med din nyfödda bebis? Här är anledningen

Så kan det vara för din nyfödda bebis

I två artiklar kan du läsa om hur det kan vara att vara nyfödd, och om hur det som händer i de olika åldrarna hjälper barn att utvecklas:

Nyfödd – så kan det vara. Föräldern Hugo berättar om sina nyfödda tvillingar – och vi berättar varför det är så bra för barns utveckling att det är så här.

1 månad – så kan det vara. Föräldern Jill berättar om sin 1-månad gamla bebis – och vi berättar varför det är så bra för barns utveckling att det är så här.

Vardagsliv med din bebis

I artikeln Nyfödd: Vardagsliv med din bebis får du tips på vad man kan göra tillsammans med barn i den här åldern. Du kan också läsa om bland annat hur det funkar med bvc och föräldragrupper, mat (nästan allt handlar om mat så här i början; amning eller flaskmatning) och sömn.

Bra att veta

Artikeln Nyfödd: Bra att veta  handlar om föräldraledighet och barnförsäkring, sådant som kan börja tränga sig in i bebisbubblan och kräva ens uppmärksamhet. Dessutom lite om att välja namn – är det sant att barn som inte fått något namn får heta som kungen eller drottningen?

Läs också:

Nyfödd – skrik, gråt, kolik och tröst. Vi ställer frågan om man kan skämma bort en bebis (svaret är nej), om bebisen ska ha napp eller inte och vad kan man göra om bebisen har kolik. Och när bebisen är orolig – kanske kan något av de 9 lugnande tipsen hjälpa?

När barn föds för tidigt.

Nyfödda bebisar kan härmas – eller? Forskarna är inte helt eniga.

Utrustning – vilka prylar och kläder behöver en bebis? Kanske inte så mycket som du tror.

Bruksanvisning för nyblivna föräldrar – det mesta du behöver veta om hur man tar hand om en nyfödd bebis.

6 råd som minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.

 

Barns utveckling – bebis från 2 månader

Plötsligt, vid 2–3 månaders ålder, har det hänt något. Det är som om bebisen mer tydligt är en helt egen person.

I artikeln Barns utveckling: från 2 månader kan du bland annat läsa om spädbarnsforskaren Daniel Sterns teori om hur barn från 2 månaders ålder upplever världen och utvecklas, hur anknytningen och sinnena fortsätter att utvecklas, språkutvecklingen, den motoriska utvecklingen, bland annat gripa och släppa, lyfta på huvudet och vända på sig, barns minne, små barns förmåga att göra sådant som är viktigt för deras utveckling (som till exempel att samspela med sina föräldrar genom att utbyta blickar), den omtalade symbiosen (är det verkligen sant att bebisar lever i symbios med sina mammor?) och genomsnittlig vikt och längd hos 6 månader gamla barn.

Så kan det vara för barn 2–6 månader

I fem artiklar kan du läsa om hur det kan vara att vara mellan 2 och 6 månader gammal, och om hur det som händer i de olika åldrarna hjälper barn att utvecklas:

2 månader – så kan det vara. Föräldrarna Martina och Jonas berättar om sin 2-månadersbebis – och vi berättar varför det är så bra för bebisens utveckling att det är så här.

Bebis 3 månader – så kan det vara. Föräldern Anja berättar om sin 3-månadersbebis – och vi berättar varför det är så bra för barns utveckling att det är så här.

4 månader – så kan det vara. Föräldrarna Lorena och Fadel berättar om sin 4 månader gamla bebis – och vi berättar varför det är så bra för barns utveckling att det är så här.

Bebis 5 månader – så kan det vara. Föräldern Anders berättar om sin 5-månadersbebis – och vi berättar varför det är så bra för bebisens utveckling att det är så här.

Bebis 6 månader – så kan det vara. Föräldrarna Martin och Teres berättar om sin bebis som är 6 månader – och vi berättar varför det är så bra för bebisens utveckling att det är så här.

Vardagsliv med din bebis

I artikeln 2–6 månader: Vardagsliv med din bebis får du tips på vad man kan göra tillsammans med barn i den här åldern. Du kan också läsa om att bebisen kan ligga på mage ibland (när den är vaken och när du är med) och hur man kan peppa en bebis som helst bara vill vara i famnen, amning, flaskmatning och att så småningom börja äta annan mat via smakprov, puré eller babyled weaning, BLW. Du kan också läsa om nattning, eftersom föräldrar med barn i den här åldern ofta börjar fundera på nattningsrutiner.

Bra att veta

Artikeln 2–6 månader: Bra att veta handlar bland annat om att barn utvecklas i olika takt, om dop, namngivning eller välkomstceremoni och om att söka plats till förskola:

 

Barns utveckling – bebis från 7 månader

"Titta lampa!" Plötsligt tittar barnet inte på ditt ansikte, utan på ditt pekande finger.

I artikeln Barns utveckling: från 7 månader kan du bland annat läsa om spädbarnsforskaren Daniel Sterns teori om hur barn från 7 månaders ålder upplever världen och utvecklas. Du kan också läsa om anknytning, språkutveckling, barnets motoriska utveckling (som att gripa, sitta, krypa och gå med stöd), tänder och genomsnittlig vikt och längd hos barn som är 1 år.

Så kan det vara för barn från 7 månader

I sex artiklar kan du läsa om hur det kan vara att vara mellan 7 och 12 månader, och om hur det som händer i de olika åldrarna hjälper barn att utvecklas:

7 månader – så kan det vara. Föräldrarna Maria och Magnus berättar om sin 7-månadersbebis – och vi berättar varför det är så bra för barns utveckling att det är så här.

Bebis 8 månader – så kan det vara. Föräldrarna Frida och David berättar om sitt 8 månader gamla barn – och vi berättar varför det är så bra för barns utveckling att det är så här.

9 månader – så kan det vara. Föräldrarna Jessica och Anna berättar om sin 9-månadersbebis – och vi berättar varför det är så bra för barns utveckling att det är så här.

10 månader – så kan det vara. Föräldrarna Kisito och Ylva berättar om sin 10 månader gamla bebis – och vi berättar varför det är så bra för utvecklingen att det är så här.

11 månader - så kan det vara. Föräldrarna Pål och Sofie berättar om sin 11-månadersbebis – och vi berättar varför det är så bra för utvecklingen att det är så här.

1 år – så kan det vara. Föräldrarna Hannes och Mia berättar om sin 1-åring – och vi berättar varför det är så bra för barns utveckling att det är så här.

Vardagsliv med din bebis

I artikeln 7–18 månader: Vardagsliv med ditt barn får du tips på vad man kan göra tillsammans med barn i den här åldern. Du kan också läsa om hur barn i den här åldern kan leka, om barn ska åka framåt- eller bakåtvänt i barnvagnen, hur det kan vara när barnet vänjer sig vid vanlig mat och om upphackade nätter och sömnbrist hos föräldrar.

Bra att veta

Artikeln 7–18 månader: Bra att veta handlar om förskola och annan barnomsorg och tar bland annat upp olika förskolepedagogiker.

Läs också:

Därför är det så vanligt att sömnen krånglar vid 8 månader

 

Barns utveckling – barn från 18 månader

På egna ben. Vid 18 månaders ålder kan de flesta barn gå – och upptäckarlustan är ofta stor.
På egna ben. Vid 18 månaders ålder kan de flesta barn gå – och upptäckarlustan är ofta stor.

I artikeln Barns utveckling: Från 18 månader kan du bland annat läsa om spädbarnsforskaren Daniel Sterns teori om hur barn från 18 månaders ålder upplever världen och utvecklas. Du kan också läsa om anknytningen, språkutvecklingen, om att börja gå, om mjölktänder och om genomsnittlig vikt och längd hos barn som är 2 år.

Så kan det vara för barn från 18 månader

I två artiklar kan du läsa om hur det kan vara att vara mellan 18 månader och 2 år, och om hur det som händer i de olika åldrarna hjälper barn att utvecklas:

18 månader – så kan det vara. Föräldrarna Ulrik och Ida berättar om sin 1,5-åring – och vi berättar varför det är så bra för barns utveckling att det är så här.

2 år – så kan det vara. Föräldern Katarina berättar om sina 2-åriga tvillingar – och vi berättar varför det är så bra för barns utveckling att det är så här.

Vardagsliv med ditt barn

I artikeln Från 18 månader: Vardagsliv med ditt barn får du tips på vad man kan göra tillsammans med barn i den här åldern. Du kan också läsa om hur barn i den här åldern kan leka, trots, att säga nej till sitt barn, börja i förskola, dags för syskon?, barnsäkerhet, barns aptit eller brist på aptit och förändrade sömnmönster.

Läs också:

Det här är det bästa – och svåraste! - med att ha en 1,5-åring (enligt föräldrar)

 

Barns utveckling – barn från 3 år till 6 år

Från 3 års ålder är barnets språk alltmer förankrat. Det kan göra tillvaron lite lugnare.
Från 3 års ålder är barnets språk alltmer förankrat. Det kan göra tillvaron lite lugnare.

I artikeln Barns utveckling: från 3 år kan du bland annat läsa om spädbarnsforskaren Daniel Sterns teori om hur barn från 3 år upplever världen och utvecklas. Du kan också läsa om anknytning, språkutveckling, tidsbegrepp, tänder och genomsnittlig vikt och längd hos barn som är 3 år.

Så kan det vara för barn från 3 år

I fyra artiklar kan du läsa om hur det kan vara att vara mellan 3 och 6 år, och om hur det som händer i de olika åldrarna hjälper barn att utvecklas:

3 år – så kan det vara. Föräldrarna Magnus och Titiberättar om sin 3-åring – och vi berättar varför det är så bra för barns utveckling att det är så här.

4 år – så kan det vara. Föräldern Lisenberättar om sin 4-åring – och vi berättar varför det är så bra för barns utveckling att det är så här.

5 år – så kan det vara. Föräldrarna Maria och Lennart berättar om sitt 5 år gamla barn – och vi berättar varför det är så bra för barns utveckling att det är så här.

6  år – så kan det vara. Föräldern Bibbiberättar om sin 6-åring – och vi berättar varför det är så bra för barns utveckling att det är så här.

Vardagsliv med ditt barn

I artikeln Från 3 år: Vardagsliv med ditt barn får du tips på vad man kan göra tillsammans med barn i den här åldern. Du kan också läsa om hur barn i den här åldern kan leka, låtsaskompisar, förskolan som en del av vardagen, när språket inte flyter, trots, mat, godis och glass, monster under sängen och tjuvar i mörkret och att sluta med napp eller tumme.

Läs också:

6-åring där hemma? Välkommen till lilla puberteten

 

Teorierna om barns utveckling – hur kan vi veta?

Det är känslorna – de känslor som väcks i samspel med dem som tar hand om barnet – som skapar utveckling, tror man.

Förr gissade vi mest hur barn utvecklas. Nu vet vi mer, tack vare forskning. Följ med på en resa i ett bebis- och barnuniversum som tidigare inte har varit tillgängligt för oss!

Läs mer: Hur kan forskare veta, och ha teorier om, hur barn utvecklas?

 

Mer om barns utveckling

Om foster och nyfödda barn

Ny forskning: Allt det här kan din nyfödda bebis

Om motorisk utveckling – att sitta, gå och stå

Sitta, krypa, gripa – alla stora steg i bebisens utveckling

Lära sig gå – kan man hjälpa barnet med det?

Barn föds med en drivkraft att utvecklas

Händer som vill utforska världen

Kan man skynda på barns utveckling?

"Jämför inte ditt barns utveckling med andras"

Om mental utveckling, anknytning, minne och trots

Sju utvecklingssprång under första året – är det därför bebisen är gnällig?

Barns anknytning börjar formas från allra första början – så här går det till

Anknytning – så funkar det

Otrygg anknytning – hur vet jag om mitt barn har det?

Hur mycket minns en bebis? 

Trots är utveckling – därför trotsar barn

Tittut – den viktiga leken

Om tal- och språkutveckling

När börjar barn prata?

Jollra fram ett språk tillsammans

Eira började prata tidigt

Tala, läsa, skriva – så funkar det

Barns språkutveckling steg för steg