Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hur uppfostrar man bäst?

Ät upp nu – annars får du ingen efterrätt! Är det verkligen ett bra sätt att uppfostra? Barn- och föräldrapsykolog Malin Alfvén svarar. 

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Uppfostra med hot – är det bra?

Jag har länge funderat på en uppfostringsmetod som jag har märkt att en del föräldrar använder sig av ibland. Denna uppfostringsmetod består av hot, små som stora. Till exempel: ”Om du inte äter upp maten så får du ingen efterrätt” eller ”om du inte är snäll så kommer monstret och tar dig”. Jag tycker inte att den riktigt står för det jag tror på och jag vill inte heller att min åtta månader gamla son ska känna sig hotad eller skrämd.

Vilken eller vilka metoder kan man använda sig av istället?

Mamma Linda

Svar från Malin Alfvén:

Jag tycker om att du redan nu funderar på hur du vill uppfostra din pojke. Det gör att du observerar andra föräldrar och deras sätt att uppfostra sina barn och det gör det lättare för dig att uppfostra din son på det vis du vill att man ska bemöta barn.

Att använda sig av hot i uppfostran vet nog de flesta föräldrar att vi inte ska göra. Det får lätt barnen att känna sig dumma och inte respekterade. Och ändå är vi många som gör det ibland. Vissa barn och vissa situationer får oss till det. När vi står där och har försökt allt och är lika frustrerade som våra ungar, så finns det ibland bara de dåliga alternativen kvar. Och så slänger vi ur oss det där som vi bestämt oss för att inte säga. Vi tjatar och tjatar, vi skriker och gormar och vi hotar. Särskilt om vi är envisa och temperamentsfulla föräldrar till lika envisa och temperamentsfulla barn.

Men, har man som du tänkt igenom andra alternativ, så är det ibland lite lättare att ta det där djupa andetaget som vi behöver för att hejda oss.

Andra, och mer respektfulla och positiva metoder, ser du mitt i livet bland andra föräldrar och barn, till exempel på öppna förskolan och bland vänner. Genom att läsa i föräldrahandböcker, föräldratidningar och på nätet kan du också få tips.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog

Artikeln publicerades 2007.