Undvik fallgroparna vid husköp

Vi har väl alla läst om glädjekalkyler, räntechocker och renoveringsstress. Men hur gör man för att villadrömmen inte ska bli en mardröm? Fredric Bexell, fastighetsmäklare sedan 20 år, ger råd.

Mäklarens tips inför husköpet

• Börja försiktigt, jämför inte med kompisar. Fundera på vad ni klarar ekonomiskt. Ha rejäla marginaler. Det blir alltid dyrare än man har trott.

• Hur är ni som personer? Är ni ordningsamma och strukturerade eller lite mer bohemiska? Var ärliga. Köp inte ett renoveringsobjekt om ni inte älskar att fixa.

• Låt er inte övertalas av kompisar eller av partnern, som kanske säger ”Slår vi inte till nu, missar vi chansen”. Det är inte sant. Det går fler tåg.

• Fundera på om ett hus är enda lösningen. Kan ni bo några år i en större lägenhet eller radhus innan ni satsar på villa? Om man väntar lite, har man kanske råd att köpa ett bättre hus och har mer tid att njuta av det.

• Ett stort hus gör ingen lycklig. Om inte förhållandet är stabilt, kan inget hus i världen rädda det.

En villa representerar ofta drömmen om det ultimata boendet, där större utrymme och en vacker trädgård är några av fördelarna. På plussidan står också friheten att utforma hemmet som man vill, många rum för en växande familj, ett ”riktigt” hem som kan bli en viktig byggsten i barnens uppväxt.

Ett hus kan – i bästa fall – vara en god affär, som någon gång i en avlägsen framtid kan omvandlas till ett fett arv till barnen. Men ett hus kan också handla om status, eftersom en trevlig villa i rätt område kan ses som kronan på ett lyckat yrkes- och familjeliv. Det kan handla om att man inte vill vara sämre än sina föräldrar eller kompisar.

– Då bör varningsklockorna ringa, säger fastighetsmäklaren Fredric Bexell.

Han arbetar i Danderyd utanför Stockholm, en rik kommun med många dyra villor. Under årens lopp har han sålt hus till många familjebildande par i 30-årsåldern med god ekonomi, och han konstaterar att en mycket stor andel skiljer sig efter ett tag.

– Det handlar ofta om par som sneglar på kompisar, och tänker att ”klarar de av det, så klarar vi nog det också”. Den sociala pressen är stor i vissa kretsar. Om alla köper hus så vill man ju själv inte vara sämre, särskilt om man har bra jobb. Men kanske har kompisen ärvda pengar som gör att han faktiskt har råd, säger Fredric Bexell, som menar att det krävs mognad och mod för att avstå från ett hus i ett läge när ”alla” köper.

För vissa är det bättre att avvakta eller att, som ett mellansteg, köpa ett radhus innan man slår till på en villa.

”Kraven blir för höga”
En annan orsak till att husköpet kan bli början till slutet är att många par i 30-årsåldern ofta vill ha allt på en gång. Karriär, ett aktivt liv med vänner och träning, en bra relation, flera barn och ett fint hem. Många jobbar extremt mycket och när de väl får barn blir det ofta en chock, menar Fredric Bexell.

– Det säger sig självt att kraven blir för höga. Om man i det läget köper ett hus med renoveringsbehov slutar det med att man inte har tid för varken barnen, sig själv eller sin partner. Man är för stressad för att njuta av trädgården och allt utrymme. Många överskattar dessutom sin händighet och tror att de kan fixa allt själva. Få inser vidden av att bo länge på en rörig byggarbetsplats. Det sliter mer än man kan ana, säger han.

 ”Måste inte vara perfekt”
Ett argument som många unga och oerfarna husköpare ofta anför är att barnen behöver mera plats. Men det tycker Fredric Bexell är nys.

– Små barn behöver inte så mycket plats. De vill vara där mamma och pappa är. Att köpa hus när barnen är pyttesmå handlar nog mer om föräldrarnas dröm om ett gediget och ståndsmässigt hem, än om barnens faktiska behov.

Men hur gör då de par som överlever flytten till ett hus?
– De tar inte på sig för mycket och anpassar sig efter sin förmåga. De låter renoveringen ta tid, ser den som en hobby, inte som ett ”måste” som ska klaras av på kort tid. De bestämmer sig för att exempelvis trädgården får vara, ogräset får växa. Allt måste inte vara perfekt.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 11/2007

Tillbaka till köpa hus-specialens förstasida


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren