Kan vår 2-åring åka bort utan oss?

Kan vår 2-åring åka bort utan oss?

Fråga

Vi har ett barn på två år som har en väldigt snäll farmor och farfar. De vill gärna ta med vårt barn på semester till utlandet och på lite längre turer inom landet.
Min man ser inget problem med detta, men det gör jag. Jag anser att ett barn i den åldern behöver sina föräldrars trygghet, eller i alla fall att vistas på en plats där barnet känner sig tryggt. Ser inga problem med att vårt barn följer med farmor och farfar på dagsturer eller bor hos dem ett par dagar.

Orolig mamma

Svar

Man kan tycka att om tre personer, som känner ett barn väl, menar att det inte är något problem med att barnet vistas borta en längre tid från föräldrarna, då borde det väl vara okej. Men enligt min mening är det viktigt att ta hänsyn till att du som mamma talar för ert lilla barn och det som du tror är bäst för barnet.
Att bara vara två år betyder att det är svårt att hålla kvar mamma och pappa i minnet jämfört med om man är tre–fyra år. Och det är just under de första åren som det är viktigt med det trygga och välkända för att utvecklas till en trygg liten individ. Att vara utan både mamma och pappa under en vecka i den här åldern ska vi försöka undvika om det inte är nödvändigt, tycker jag.
Att resa utomlands eller långt bort gör ju också att det är svårare att komma hem om någonting skulle inträffa.
I barnets värld är det mamma och pappa som överger barnet. För att klara av att vara borta så länge från sina föräldrar, så ”dödförklarar” barnet föräldrarna. Det är det som gör att det sedan blir så svårt att komma tillbaka. Både att göra föräldrarna ”levande” igen och att hantera besvikelsen över att ha blivit övergiven.
För många barn kan det ta lång tid att återhämta sig och det blir också jättetufft för oss föräldrar med mycket gnäll och sömnlösa nätter.Att däremot vara ett par dagar med farmor och farfar på ett välkänt ställe, där barnet ofta varit tillsammans med mamma och pappa, gör det lättare att hålla föräldrarna levande i minnet. Och utlandsresorna och veckoturerna finns ju kvar längre fram i livet.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!