Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inskolning – tips från en förskolepsykolog

Känns det nervöst att ditt barn ska börja förskolan? Här ger förskolepsykologen tips för en bra inskolning.

Inskolning – tips från en förskolepsykolog
Inskolning – tips från en förskolepsykolog Foto: UNSPLASH

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Lars Löwenborg är psykolog, psykoterapeut, föreläsare och författare. Han har arbetat som psykolog inom ­för­skolan och har skrivit boken Färdigheter för livet – socialt och emotionellt lärande. Så här tycker han att föräldrar ska förbereda sitt barn för förskolestarten:

Lars Löwenborg, förskolepsykolog.
Lars Löwenborg, förskolepsykolog.

Innan ditt barn börjar förskolan:

Välj förskola aktivt  

”Innan du väljer (om du kan välja), gå och titta på förskolan och ställ frågor. Planera föräldraledigheten så att ni får ordentligt med tid till invänjningen.”

Förskolan är bra!

”I hemmet står ditt barn ofta i centrum, medan det på förskolan ingår i en grupp av barn där det får hjälp att lära sig en massa nya saker, samspela, se andra, bygga relationer och hävda sig själv på ett positivt sätt. Kika i läroplanen för förskolan. I den blir det tydligt att förskolan ger barnet en helt ny möjlighet att träna sina färdigheter. Förskolan ÄR en förberedelse för skolan.”

Besök öppna förskolan 

”Att besöka öppna förskolan, eller liknande verksamhet, under föräldraledigheten är en bra förberedelse för vanliga förskolan. Det ger barnet erfarenhet av andra barn och av pedagogisk verksamhet. Öppna förskolans personal har god kunskap om barns utveckling.”

När ditt barn har börjat förskolan:

Visa att du har förtroende för pedagogerna

”Under inskolningen ger du ditt barn trygghet bara genom att finnas där. Han eller hon kan komma till dig för att ’tanka’ trygghet. Spring inte efter barnet, utan låt pedagogen ta över. Ge ditt barn möjlighet att bli trygg i denna relation, och se till att visa barnet att du har förtroende för denne.”

Ha en dialog med förskolans personal 

”Är det något du undrar över, ta upp det med förskolans pedagoger. Det är viktigt för dem att få dina synpunkter för att på bästa vis kunna tillgodose ditt barns behov. Tillsammans följer man barnets utveckling och blir partners runt barnet.”

Förbered ditt barn för förskoledagen

”Packa ryggsäcken ihop och prata om vad som ska hända. När barnet kommer hem; visa att du är intresserad av vad hon eller han har gjort under dagen. Ta del av förskolans rutiner och program; då går det lättare att få till dialogen. Sätt bilder på förskolan och på pedagogerna på kylskåpet.”

Säg alltid hej då när du går!

”Lämna aldrig barnet genom att smyga iväg. Se till att tydligt säga ’Hej då’ och visa genom ditt lugn att du har förtroende för att det kommer att bli en bra dag. Ibland kan barn uttrycka osäkerhet när föräldern går, och det kan kännas svårt att lämna, men det brukar oftast bli bra efter en stund. Ring förskolan efter en stund om du undrar hur ditt barn har det.”

Jobba på att få till rutiner

”Fundera över hur just ditt barn bäst kan komma in i förskolans rutiner. När på morgonen är det bäst för barnet att lämnas för att naturligt kunna ansluta till förskolans aktiviteter? Blir barnets närvaro för oregelbunden kan det kännas svårt för det att komma in i verksamheten och i relationen till sina kamrater. Prova dig fram (i den mån det går!).”

LÄS OCKSÅ: Vabba eller jobba? Är ditt barn friskt nog för förskolan?