Våga laga egen barnmat!

Många föräldrar har dåligt självförtroende när det gäller att laga egen barnmat. Men kan man laga mat till sig själv kan man laga till barnet också, menar Latifa Lindberg, dietist och hälsoansvarig på Coop.

Att ställa sig vid spisen och göra egen barnmat från grunden kan verka svårt och tidskrävande. Den färdiga burkmaten är bekväm och lätthanterlig, och man känner sig säker på att barnet får sitt näringsbehov tillgodosett.  
– Många föräldrar har dåligt självförtroende när det gäller att laga mat till småbarn, men det är helt obefogat. Kan du göra balanserade och kompletta måltider till dig själv så är du kvalificerad. Svårare är det inte, menar Latifa Lindberg, dietist och hälsoansvarig vid Coop.

Fördelarna är flera:
– Det blir billigare, även om man väljer ekologiska råvaror, något jag alltid förespråkar. Men du leder också in barnet på familjens etablerade matvanor, vilket gör måltiderna till en gemensam upplevelse. Att kunna tillfredsställa barnets matbehov på egen hand stärker också din föräldraidentitet.

Vad är då viktigt att tänka på för den som vill komma igång?
– Den som börjar med puréer behöver inte tänka på något särskilt. Det är bara att ta fram mixerstaven och sätta igång. Men när barnet lämnat puréstadiet och har slutat amma måste du skapa kompletta och balanserade måltider. Du behöver inte bli expert i näringslära för att klara av det, men det är viktigt för att barnet ska få näringsbehovet tillfredsställt.

Lösningen heter tallriksmodellen, som finns i två modeller. Den ena modellen gäller barn från ett till två år och den andra för barn från tre år och vuxna. Komplettera den minstas tallrik med en liten klick matfett. Salta inte mat för barn under ett år.

Anledningen till att det lilla barnets tallriksmodell ser ut som den gör beror på att små barn har ett större järnbehov i förhållande till sin vikt än vuxna. Deras mat behöver också ge  mycket energi, eftersom de inte orkar äta så mycket åt gången.

Krydda också barnens mat

Tallriksmodellen visar tydligt vilka proportioner olika livsmedel bör ha på tallriken för att måltiden ska vara komplett och balanserad. Du ser direkt hur du ska fördela potatisen, fisken och grönsakerna, exempelvis.
Tallriksmodellen gäller inte bara den som gör barnmaten själv, utan också den som använder köpt barnmat.
– Inget fel på burkmat, men den ska ses som ett komplement, som när man reser eller har barnvakt. Även den köpta barnmaten måste kompletteras med exempelvis bröd eller grönsaker. Den har sina fördelar, men är inte ouppnåelig när det gäller att täcka barnets näringsbehov, säger Latifa Lindberg.

Ska små barn ha mindre kryddor i maten?

– Nej, det där är en gammal myt. Krydda på bara. Alla örtkryddor går hur bra som helst. Svartpeppar är heller inget problem. Det finns inga skadliga mängder när det gäller kryddor. Det enda du ska se upp med är saltet, eftersom barnens njurar inte är fullt utvecklade, förklarar Latifa Lindberg.

Att göra separata barnportioner med mindre kryddor är alltså ingen bra idé.
– Nej, då särbehandlar du barnet som får svårare att ta till sig den kryddade maten senare. Presentera familjens matlagning hela vägen med kryddor och allt. Ju tidigare desto bättre. Gärna redan på puréstadiet. De är bara att använda fantasin och göra morotspuré med vitlök, palsternackpuré med timjan eller vad som helst.

Illustrationerna av tallriksmodellen är hämtade ur Latifa Lindbergs bok Mat för barn och deras föräldrar (Prisma).

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 12/2006


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren