Tänk om det händer mig något

Tänk om det händer mig något

Fråga

Jag levde tidigare med en man i ett väldigt destruktivt förhållande, med både droger och misshandel inblandade. Jag har dock tagit tag i mitt liv, varit inskriven på ett behandlingshem och läst in skolbetyg. Tycker att jag ”kommit ifatt” i livet igen.
Jag och min dåvarande pojkvän fick en dotter ihop, som idag är 6 år. Han har dock haft svårare att ordna upp livet, har suttit i fängelse flera gånger och fortsatt ta droger i perioder. Numera lever han dock ett bra liv han med. Jag har ensam vårdnad och han har bara träffat min flicka ett tiotal gånger och då har jag aldrig lämnat dem ensamma.
När min dotter var några månader träffade jag en underbar man. Vi flyttade ihop efter två år och jag blev gravid. Idag är vi gifta med varandra och har två biologiska barn ihop. Han gör ingen skillnad på våra gemensamma barn och min dotter sen tidigare rent känslomässigt. Alla tre kallar honom pappa och han behandlar dem helt lika.
På senaste tid har jag drömt mardrömmar och varit jätterädd att något ska hända mig. Vad ska hända med min flicka då? Kan man tvinga henne att flytta från den enda hon ser som sin pappa och från sina syskon och sitt hem? Jag är livrädd och vet inte vad som gäller. Min dåvarande känner hon ju inte alls, det är för henne en okänd farbror.
Hur giltiga är papper vi skriver själva? Jag vill kunna känna mig säker på att jag gjort vad jag kan för att min dotter ska kunna vara trygg och veta att hon är minst lika viktig för oss som våra andra barn. Har du några råd till mig?
Kram

orolig mamma

Svar

Du kan skriva i ett testamente vem du vill ska vara din dotters vårdnadshavare och förmyndare i ditt ställe tills dottern fyller 18. Det är inte bindande, men att du uttryckt din önskan och vad du finner lämpligast för din dotter har betydelse.
Du bör förankra med socialnämnden i din kommun att du inte finner att barnets biologiska far är lämplig som vårdnadshavare. Socialnämnden fäster självklart vikt vid att barnet inte ska behöva bryta upp från sin nuvarande familj.
Jag vill även nämna möjligheten för styvpappan att adoptera din dotter. Då blir hon helt jämställd med sina syskon, det vill säga hon ärver även sin styvpappa.

Katarina Rogeman

Ställ en fråga


Klicka här!