Syskongnabbet gör mig galen!

Syskongnabbet gör mig galen!

Fråga

Jag har tre barn, två flickor på sju år och snart fem, och en liten pojke på ett år.
Jag har ett stort problem med de två äldsta. Så fort de får syn på varandra börjar de retas, bråka och i vissa fall göra varandra illa genom nyp och småslag. Detta konstanta, ofta högljudda gnabb dem emellan gör mig galen!
Jag kopplar inte ihop det så mycket med lillebrors ankomst, för detta höll de på med innan också, om än inte i riktigt samma omfattning.
Vad kan vi göra för att komma ur denna hopplösa situation? Vi har försökt prata med dem, dragit in på olika ”förmåner”, men inget hjälper mer än för stunden.
Jag är snart beredd att skilja mig för att kunna få vila från detta varannan vecka…

Uppgiven

Svar

Ett bra familjeliv betyder att alla i familjen ska ha möjlighet att ha det bra. Dessutom har alla i en familj ett ansvar för att det ska fungera så bra det bara går.
Familjelivet går förstås upp och ner, men att ständigt känna sig galen av allt bråk hemma är inte acceptabelt.
Ni föräldrar har försökt med olika metoder och inget hjälper. Nu är det dags att ta med tjejerna i diskussionen. Ha ett familjeråd, utan lillebror. Och du ska berätta i lugn ton hur du känner.
Du ska inte säga åt dem vad de ska göra eller fråga varför de gör som de gör, sådant vi säger då vi är arga och upprörda, utan enbart tala utifrån hur du känner. Och sedan ska du be dem om hjälp och säga att nu klarar inte du det längre. Hur ska ni göra för att det ska fungera i familjen?
Ju konkretare ni gör det desto bättre. Skriv upp vad ni kommer överens om, till exempel hur ni ska ordna det på morgonen om syster 1 nyper syster 2? Fråga flickorna. Det är de som har de bästa svaren. Och sedan får tjejerna gemensamt göra upp om vilka följderna blir om de inte gör som ni kommit överens om.
Det här kan vara värt att pröva, jag vet. Och det behövs inte bara ett familjeråd. Vi faller alla lätt tillbaka i gamla mönster.
Men, som sagt, vi ska alla ha makt att påverka i familjen. Både vuxna och barn.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!