Svartsjuk på lillebror


Svartsjuk på lillebror

Fråga

Vi har en liten tjej på 2,5 år som blir alltmer hopplös. Hon har ett fruktansvärt humör, slåss, sparkar, klöser och nyps. Så har hon varit sedan vi fick hennes lillebror för ett år sedan – som hon inte tycker om. Ända sedan han var nyfödd har han fått smällar. Han är nu rädd för henne.
Vi har försökt få henne att förstå att det är fel att slåss, att han är liten. Vi har talat fint, vrålat, gormat och skrikit.
Hon slåss på dagis och sover dåligt. Hon har massor av energi, så barnprogrammen på tv struntar hon i.
Vi tillbringar mycket tid med våra barn, så det är inte problemet. Jag tar ofta med min dotter ut ensam utan lillebror i ett försök att ge henne så mycket uppmärksamhet som möjligt.

Vad gör vi för fel?

Svar

Jag vet verkligen vilket helvete ni har ibland som föräldrar till en mycket krävande, envis och arg liten dotter. Att hon är oerhört svartsjuk det vet ni, fast ni kompenserar henne också med att vara mycket själva med henne. Och att ni aldrig får lämna syskonen ensamma, det vet ni också.
Att ni alltid måste bli arga på henne, då hon slåss, sparkar eller nyps, det vet ni. Ni måste dessutom, varje gång, ta tag i henne och titta henne ordentligt i ögonen och mycket bestämt säga åt henne att hon inte får göra på det viset. Det är ingen idé att tala med henne och säga vad hon kan göra i stället, inte just när hon är arg.
Angående dina övriga funderingar undrar jag om det finns möjlighet till kontakt med en erfaren barnläkare där ni bor? Med henne/honom kan ni diskutera vikten, sömnen och hörseln och hennes allmänna utveckling. Jag får en stark känsla av att hon är frustrerad av någon anledning. Smarta barn som inte kan göra sig förstådda, eftersom de ännu inte har språket, uppför sig ofta så här. Även barn med hörselnedsättning kan bete sig på det här sättet, när de inte förstår vad som pågår.
Jag tänker också att det kanske skulle vara skönt för er att få tala med någon utomstående om hur svårt det är att vara förälder till ett litet barn som är som er dotter. Den hjälpen kan ni få hos BVC-psykologen eller på närmaste BUP-mottagning. De kan säkert också hjälpa er att bättre förstå er lilla dotters svårigheter.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!