Varför sover hon så dåligt?


Varför sover hon så dåligt?

Fråga

Jag har en aktiv liten tjej på 10 månader. Vårt problem är att hon sover så dåligt. Hon lägger sig vid 20-tiden och vill ofta gå upp vid 05.30 på morgonen. Däremellan har hon vaknat flera gånger, ibland för att hon har tappat nappen, ibland för att dricka. Ibland vill hon bara komma över till vår säng.

Hon äter ganska dåligt och jag har fått för mig att det kanske är därför hon vaknar så ofta.

Vad göra med ett barn som inte vill äta och vänder bort huvudet? Hon brukar få i sig lite frukost, sedan lunch vid 13-tiden och lite gröt klockan 18.

Hon är mjölkallergiker och dricker mellan målen en ersättning kallad Nutramigen. Jag antar att hon får i sig en del av det hon behöver, men man måste ju äta! Jag är verkligen trött på att oroa mig hela tiden och dessutom på att inte få sova.

Tacksam för tips

Svar

Just i 10-månadersåldern är det inte ovanligt att barn inte har någon tydlig dygnsrytm utan sover i små perioder och vill starta dagen redan vid 05.30-tiden, precis som du beskriver.
Inte ens professor Remo Largo i sin bok Babyår om barnets utveckling under 0–2 års ålder har något svar på varför vissa barn vaknar halvsex, jättepigga, eller på vad man kan göra åt det.

Mjölkallergi kan någon gång vara en bidragande orsak och då brukar man märka att barnet har ont i magen.

Barnet kanske har diarré och hudutslag och verkar plågat av något och är inte bara piggt vid ”fel” tidpunkt på dygnet.

Sömnstörning och matvägran är bland de vanligaste problemen i denna ålder, och bland de svåraste att ge råd och svar om, inte minst då man förstår hur jobbigt det kan vara för barnets föräldrar.

Jag tror inte att ditt barn lider skada av detta och någon sjukdom verkar ju inte föreligga. Mjölkersättningen Nutramigen är tillräcklig ur näringssynpunkt. Däremot verkar det ju som om situationen är väldigt jobbig för er föräldrar, med tanke på allt nattvak och ett syskon som också kräver uppmärksamhet.

Mats Aili, barnläkare