Varför har hon mardrömmar?


Varför har hon mardrömmar?

Fråga

Min 6-åriga dotter har alltid sovit bra hela nätterna, men har nu börjat drömma mycket mardrömmar. Hon vaknar nästan varje natt och har svårt att somna om. Hon är ett tryggt barn i vanliga fall.

Nu undrar jag om det är vanligt att barn i den här åldern börjar drömma mycket? Hon har börjat sexårsverksamheten, trivs jättebra och verkar inte ha några problem med kompisar eller personal.

Är detta bara en fas som de flesta 6-åringar går igenom?

Undrande

Svar

Hon håller på att bli stor nu, din lilla 6-åring. Hon befinner sig i den fas i livet som vi kallar ”lilla tonåren”. En fas då det händer massor i själen och kroppen. Då vi verkligen börjar kunna ta till oss allt hemskt som händer – inte bara med oss själva – utan också med mamma och pappa och andra nära.

Världssamvetet vaknar, djurens lidande förstår vi, orättvisorna blir tydligare och döden blir verklighet för oss. Samtidigt blir många 6-åringar klumpiga och får svårt att sitta still. Kort sagt, livet blir ganska kaotiskt under en period.

Så mycket händer i oss att vi måste ta natten till hjälp. Vi drömmer mardrömmar. Vi vaknar och är rädda och då finns räddningen hos mamma och pappa och helst i deras säng. Den här första ”tonårsperioden” går över efter ett tag. Och då har vi ett mognare och i många avseenden mer ”vuxet” barn i familjen.

Utveckling och kaos hör ihop med oberoende om vi är trygga och harmoniska. Det är något vi alla går igenom mer eller mindre tydligt. Något som är nödvändigt för att vi ska mogna och utvecklas. Du kan läsa mer om dessa perioder i Trotsboken som jag skrivit ihop med Kristina Hofsten.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog