Varför vill vår 1-åring inte längre sova i egen säng?

Fråga:

Vår dotter är drygt 1 år. Sedan en tid tillbaka vill hon inte sova i sin egen säng längre.
Från att hon var 8 månader har hon sovit i sitt eget rum till halvsju på morgonen. Vi har då tagit in henne i vår säng och vilat lite till när vi varit lediga. Den senaste tiden har dock olika infektioner avlöst varandra och vår dotter har velat sova med oss. Det är inget konstigt. Men nu har hon varit frisk en tid, ändå vaknar hon allt tidigare på kvällarna och vill komma in till oss.
Vi försöker få henne att somna om i egen säng, men efter någon timme vaknar hon igen och pekar mot vårt rum. Det hjälper inte att hon får ha en lampa tänd på sitt rum.
Vi tar då in henne till oss och hon tar upp nästan hela sängen själv. Hon verkar sova väldigt bra, men det gör inte vi.

Låt det gå över snart

Svar:

Jag förstår om det är jobbiga nätter för er vuxna. samtidigt gör er dotter precis vad hon behöver göra: hon ber om hjälp för att sova tryggt och det är med er som hon gör det. Ni har haft en kämpig period med sjukdomar som avlöst varandra, och er dotter har ännu inte hunnit komma tillbaka till den känsla av oberoende som hon hade före sjukdomsperioden. Jag tänker att er dotter behöver mer närhet innan hon kan släppa taget igen.
    Barn brukar sträva efter självständighet när de fått tillräckligt med trygghet. Jag tror att om ni bara har tålamod och låter henne sova i er säng när hon ber om det, och samtidigt med jämna mellanrum före- slår att hon ska sova i sin egen säng, så kommer hon att visa er när hon är redo för det igen.
    Under tiden kanske ni behöver hjälpas åt med att sova ut, kanske ni kan ställa in en säng till bredvid er säng ett litet tag eller så kan en av er sova någon annan- stans emellanåt. Det är ju bara för en begränsad tid.

Anna Sylvén, legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut och psykoanalytiker vid Hornstulls psykoterapimottagning i Stockholm.