Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Varför vaknar min son plötsligt?

Vad kan det bero på att en 14-månaders bebis vaknar om nätterna och vägrar att somna om? Psykolog Malin Alfvén konstaterar att nästan alla barn krånglar med sömnen under någon period.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Han har börjat vakna på natten

Min son är 14 månader. Han har alltid varit lätt när det gäller sömnen: somnat själv i egen säng och oftast sovit hela natten. Men nu protesterar han på natten. Han gråter, kastar ut snuttefilt och står så tills någon av oss tar upp honom. Vi har låtit honom stå så 45 minuter, och det blir bara värre (plus att han ju har kastat ut snuttefilten som han vill ha för att somna …)

Vårt enda val är att ta upp honom och gå runt med honom. Lägger man honom i sängen utan att han sover: skrik! Han trotsar sömnen så mycket han kan. Om han märker att han håller på att somna börjar han ”prata”, sparka eller göra något annat.

Vi har fått flera tips om att lägga oss bredvid honom. Det fungerar inte, han står bara och skriker och kastar. Att lägga honom i vår säng har heller aldrig fungerat, han vill bara leka där. Enda platsen han sover på är i sin egen säng (vilket också medför problem när vi ska sova borta, men det är en helt annan fråga ...).

Efter flera timmars bärande ger vi ofta upp. Han får lite välling. Då är det bara att lägga ner honom, så somnar han själv.

Det är bara sömnen på nätterna som krånglar, på kvällar och dagar fungerar det bra.

Varför gör han så här och hur ska vi tackla det? Så trött, så trött…

/Jessica

Svar från barnpsykolog Malin Alfvén: Ge honom det han vill ha

Ja, det är förfärligt med trötthet. Trötthet kan verkligen få oss att må risigt. Det påverkar det mesta i livet och sveper in oss i en grå dimma.

Er son har hittills låtit er sova ganska bra, men nu är det dags. Jag tänker nämligen att alla föräldrar är med om att deras barn krånglar med sömnen under vissa perioder. Det hör så att säga till föräldraskapet och till barnets utveckling. Under dessa perioder är det som om hjärnan inte hinner med alla tankar och allt som händer under dagen, som om den måste ta till även natten. Resultatet blir en rikare drömvärld.

Jag tror att det kan vara anledningen till hans nattliga rädsla och oro: att hemska drömmar väcker honom och gör att han har svårt att somna om. För då kan ju de där hemska lejonen, eller vad det nu är, komma tillbaka.

Perioder när våra barn vaknar om nätterna kan bero på att något annorlunda eller nytt händer i barnets liv, hemma eller på dagis. Farmor kanske har blivit svårt sjuk, vilket påverkar pappa och stämningen i familjen. Mamma kanske väntar ett syskon, vilket det blivande storasyskonet märker redan mycket tidigt i graviditeten. Mamma och pappa kan ha det jobbigt i sin relation, personalen kan bytas ut i förskolan. Ja, det finns många anledningar till att barn kan reagera med att vakna på nätterna. Så gör ju också de flesta av oss vuxna när vi är med om större förändringar i livet.

Det kan också handla om att barnet befinner sig i någon av de utvecklingsfaser som vi alla går igenom under hela livet, och oftare under barndomen. Då vaknar vi oftare på nätterna. Det ingår, och det leder till utveckling och större mognad – även om det kan vara svårt att tro när vi är som tröttast  ...

Mitt recept är att göra just som ni gör, pröva er fram. Då hittar ni i bästa fall en lösning.

Ni har hittat vällingen, så mitt råd är att fortsätta med den efter att ni har tröstat, lugnat och pussat en liten stund. Ge honom flaskan ”utan diskussion” när han vaknar, och gör så under en period tills det har lugnat ner sig för honom. Just nu behöver han det – och kanske kan det vara lösningen också när ni inte sover hemma.

Över huvud taget anser jag att vi oftare ska hjälpa barn som plötsligt börjar krångla med mat och sömn med lösningar som de vill ha. Det vi föräldrar tycker vore bäst för dem får vi ta vid andra tillfällen, när de inte är pressade av yttre förändringar eller utvecklingsfaser. Livet blir lättare så.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog

Artikeln publicerades 2011.