Vår son vill inte sova

Vår son vill inte sova

Fråga

Vår nio månader gamla son tar musten ur vår familj. Han har slutat att sova hela natten.

Vid sjutiden, då han är jättetrött, lägger jag honom för natten och då sover han ungefär en timme. Sedan börjar det, han vrålar så högt det går fram till midnatt. Jag har försökt med alla metoder, men han ger sig inte.

Sitter jag inne vid hans säng är han tyst, men ligger och tittar på mig. Är jag inte där, börjar han vråla.

Min man kan inte ta honom – då blir vår son ännu ”galnare”.

Katharina

Svar

På ett sätt är det sant att din son inte ”vill” sova. Han bevakar dig, så att du inte ska försvinna medan han sover. Alltså somnar han inte om. Och när han vaknar, gör han det för att kolla att du fortfarande finns kvar. Så visst kan man säga att han just nu inte ”kan” sova hela natten.

Så här gör de flesta niomånadersbebisar. Just kring nio månaders ålder har barnet insett hur skyddslöst det är utan mamma eller pappa, och skräcken för att bli övergiven är jättestor. Det är bara mamma eller pappa som duger. Därför blir rädslan för andra människor och för att bli övergiven extra stor.

De flesta bebisar i den här åldern har ju också börjat krypa. Det är både härligt och läskigt när världen öppnar sig. Men det ökar ju avståndet till mamma och pappa …

Niomånadersåldern hör till en av våra barns stora utvecklingsåldrar. Det händer mycket under några veckor, som gör att de växer och utvecklas mentalt. Under dessa perioder blir vi gnälligare, klängigare, sover sämre och drömmer mer. När vi sedan har gått igenom en sådan här period, så är vi nöjdare, gladare och sover bättre igen.

Om ett barn trasslat med sömnen tidigare, blir det ännu värre under dessa perioder.

Eftersom våra barn går igenom minst sju sådana här utvecklingsfaser, bara under första året, så betyder det att sömnen ofta blir störd.

Mest går det ut över oss föräldrar, och ibland även över syskon. Om barnet dessutom har mycket vilja och envishet, så håller dessa perioder i sig en längre tid. Med sitt skrik vet ju barnet att det kan få som det vill, just som er son gör. Men så småningom är det vår uppgift som föräldrar att hjälpa barnet gå vidare i sin utveckling.

Nu tror er son att han inte klarar sig utan att du finns i närheten hela tiden. Du måste visa honom att det gör han visst!

Det gör ni genom att mycket bestämt låta honom vara kvar i sängen när han vaknar. Inte prata med honom, utan bara säga: ”Nu är det natt, nu ska du sova”, och så stoppa om honom igen. Om och om igen.

Ju fler nätter som passerar, desto längre bort från hans säng flyttar du. Även om han gråter. Efter några dagar kan du (i bästa fall), sitta utanför rummet.

Att han gråter, är hans sätt att kalla tillbaka dig, men nu är det som sagt du som inte ska ge dig. Han ska lära sig att han kan somna om själv och att det inte är farligt, som han nu tror. Han måste också lära sig att även pappa kan trösta och lägga honom.

Den här frustrationen gör att han går vidare i sin utveckling. Och det är genom frustration som vi utvecklas.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog