Livet är skrämmande och mycket hemskt händer och kan hända. Det vet hon. För att kunna hantera allt detta använder hon sig av sina fantasier och drömmar. Så gör kreativa barn.

Vår dotter drömmer hemska mardrömmar efter tecknad film om varulvar

Wallace Gromit varulvskaninens förbannelse

Foto: Aardman/DreamWorks

Min 5-åriga dotter är så otroligt mörkrädd och drömmer mardrömmar i perioder. Det började för cirka två år sedan när hon fick en film i födelsedagspresent om Wallace & Gromit, kallad Varulvskaninens förbannelse. Nämnas kan att den är barntillåten.

Efter att hon sett den har hon blivit så otroligt mörkrädd och drömmer mardrömmar i perioder. När hon drömmer mardrömmar är hon otroligt trött på morgonen, eftersom hon vaknar flera gånger under natten och är rädd. Hon sover i vår dubbelsäng så hon är inte ensam med sin rädsla.

Denna varulvskanin har blivit en mara för henne och hon törs inte gå upp på övervåningen själv ens dagtid för att hon tror att kaninen ska dyka upp. Hon vet egentligen att kaninen inte finns, att det bara är en lerfigur, men förnuftet segrar inte över rädslan.

Hur kan vi hjälpa henne? Det är ett handikapp för henne att vara mörkrädd och nattsömnen blir drabbad ibland. Kommer hon att vara mörkrädd resten av livet eller tror du att det kommer att gå över?

Det har nu gått två år och visst har det blivit mer sällan som hon drömmer mardrömmar, men de kommer ändå då och då. Hon har inte sett filmen sedan dess och har gett bort den till några ”stora” kompisar. Hon pratar då och då om att hon vill se den igen, men vi har inte låtit henne göra det. Är det rätt eller ska hon få se den igen?

Mörkrädd hela livet?

Psykolog Malin Alfvén: Hon klarar att se filmen nu när hon är äldre

Ja, hon ska få se filmen. Hon är beredd nu.

Så här ser jag det: Jag tror att er dotter är en fantasifull och kreativ liten person med mycket tankar om livet och döden. ”Baksidan” av detta är att det påverkar rädslorna och drömmarna. Detta är inget ni kan påverka särskilt mycket. Det pågår i hennes inre och i hennes skapande i att få ordning på livet och världen runt omkring.

Livet är skrämmande och mycket hemskt händer och kan hända. Det vet hon. För att kunna hantera allt detta använder hon sig av sina fantasier och drömmar. Så gör kreativa barn.

Jag har intervjuat mindre barn om deras nattliga drömmar och de är fasansfulla. Hemska och farliga djur, spöken och monster jagar dem om nätterna. Och inga vuxna räddare finns i drömmarna för att hjälpa dem. Inte förrän barnen är i 4-, 5-årsåldern finns det vuxna med. Och då ofta som tjuvar och mördare… Till och med mammor kan jaga sina barn med blodiga knivar om nätterna, berättade en mycket fantasifull och skapande 6-åring för mig. Hon hade många mardrömmar eller ”magdrömmar” som en 4-åring kallade dem.

Som ni har märkt, så har er dotter inte så ofta mardrömmar numera och det är så det brukar vara. Detta betyder att hon har gått vidare i sin utveckling som människa och börjat acceptera att världen är både ond och god.

Nu har det gått två år sedan hon såg filmen och det har som sagt hänt massor i hennes utveckling. Nu vet hon att hon klarar av att se filmen utifrån sitt 5-årsperspektiv, vilket är något helt annat än ett 3-årsperspektiv.

Visst, hon kan bli rädd även denna gång, men då antagligen för helt andra saker och den stora skillnaden är att nu är hon beredd.

Man kan se mörkrädsla som ett handikapp och för en människa med mycket fantasi är mörkret ofta hotande. Ni kan hjälpa henne genom att tala om det och acceptera att det är så och genom att inte tvinga henne att utmana mörkret. Hon kommer att våga utmana sina rädslor när hon är färdig för det. Det är i alla fall min erfarenhet.

Och om ni inte redan har gjort det nyligen, så läs Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta och Mio, min Mio av Astrid Lindgren högt tillsammans. Tala om dem och alla de tankar de väcker. Det är böcker som passar just blivande 6-åringar med mycket fantasi och deras föräldrar.