Vår 10-åring är mörkrädd

10-åringen vaknar varje kväll och är mörkrädd. Terapeuten svarar.

Fråga: Vår 10-åring är mörkrädd

Vi har en pojke på snart 10 år som vaknar varje kväll/natt och är mörkrädd. Då kommer han in till oss föräldrar och sover utan problem. Detta är okej för oss, förutom att det börjar bli lite trångt …

Saken är den att han är ledsen och skäms för sin mörkrädsla. Hur kan vi hjälpa honom?

Undrande mamma

Linda Ulfsdotter, kognitiv terapeut och skolkurator, svarar:

Barn är olika och vissa barn är mer oroliga än andra. Säkerligen har ni redan provat att lugna er pojke med tänd lampa, stängda dörrar till garderober osv, men trots detta känner han sig rädd i sitt rum.

Jag tänker att ni gör helt rätt i att låta honom komma till er, för givetvis ska han få känna sig trygg. Min erfarenhet är att det kommer att lösa sig av sig själv med tiden. Rätt som det är sover han hela natten i sitt rum utan att vara rädd.

Jag vet att vissa föräldrar löst trängseln i sängen med att under en period ha en madrass på golvet som barnet kan komma in och lägga sig på.

Försök att lugna er kille med att det inte alls är ovanligt att 10-åringar är mörkrädda, men eftersom man inte så ofta pratar om sådant med kompisar så vet han inte om att även andra känner så.

Ni kan också fråga honom hur han tänker kring att han skulle kunna känna sig trygg på kvällen och natten i sitt rum om han fick välja vilka lösningar på problemet som helst. Har han förslag som inte går att genomföra så diskutera dem och se om ni kan komma fram till något som ändå känns bra för honom. Kanske har han en lösning som ni inte tänkt på.