Hon somnar – men vaknar snabbt

Hon somnar – men vaknar snabbt igen

Fråga

Jag har en dotter som snart är 3,5 månader. Hon har svårt att somna in och är väldigt lättväckt. Vi har prövat det mesta och det bästa sättet är att dra henne fram och tillbaka i vagnen tills hon somnar.

Vi tillbringar många timmar per dygn med att vagna vår dotter.Ibland sover hon fjorton timmar per dygn, men oftast bara tolv timmar. Hon behöver sova mer, för hon är ofta trött och grinig.

Vårt största problem är att få henne att sova tills hon är utvilad. När hon till sist somnar efter en lång stunds vaggning vaknar hon alltid upp ganska snart igen. Hon är gnällig och ser fortfarande trött ut, så vi brukar prova att vagna henne lite till. Ibland somnar hon om, men ofta står vi länge utan resultat. Till slut ger vi upp och tar upp henne. Då är hon gnällig och så börjar processen om igen.

Jag känner mig ständigt trött och irriterad, vilket min dotter naturligtvis måste känna. Jag vill inte gå hemifrån eftersom hon har svårare att somna borta. Hon sover inte i vagnen när vi är ute och går, och i bilbarnstolen kan hon inte slappna av.

Snälla, hjälp oss att förbättra situationen och göra oss till en lyckligare familj.

Förtvivlad

Svar

På bvc träffar man ofta föräldrar som beskriver liknande problem, och det har alltid, i alla kulturer, existerat barn som har svårt att få in sin dygnsrytm.

När barnet är 3,5 månader gammalt är det vanligt att man ännu inte har fått en dygnsrytm.Detta är en biologisk mognadsprocess som tar olika lång tid för olika barn.

Man kan stödja denna mognadsprocess genom att ge dagarna ett regelbundet mönster vad beträffar måltider, sovtider och annat, som till exempel promenader. Tydliga och regelbundna växlingar mellan ljus och mörker är sannolikt också viktigt.

För somliga barn är fysisk närhet det enda som fungerar och barnet behöver då sova intill sina föräldrar.

De flesta spädbarn sover sammanlagt mellan 14 och 18 timmar per dygn, men behovet varierar från cirka 12 till 20 timmar per dygn. Behovet är i hög grad biologiskt förutbestämt.

Man hör ibland att problemet inte är så vanligt i kulturer där barnen bärs hos modern hela tiden, i en sjal. Numera finns det bra bärsjalar även här i Sverige.

Naturligtvis är det viktigt att försäkra sig om att inte något medicinskt problem finns, men vad jag kan förstå av brevet är detta inte troligt

Mats Aili, barnläkare