Storasyster vill inte sova

Storasyster vill inte sova

Fråga

Vi har en tjej på 2,5 år och en på 4 månader. Vi har ganska länge haft problem med läggningen av den äldsta tjejen. Hon vill inte sova, säger hon, och blir hjärtskärande ledsen nästan varje kväll.

Vi vet inte riktigt hur vi ska tackla det. Vi vill inte köra femminuters­metoden, för den tror vi inte på. Vi vill inte att hon ska somna jätteledsen eftersom hon då sover väldigt oroligt.

Eftersom jag ammar lillasyster krockar det ibland vid läggningen och för tillfället är det bara mamma som duger vid läggningen av storasyster. De kvällar vi försökt stå på oss och vara hårda blir hon så upprörd att hon kräks och blir jättehängig efteråt.

Vi vet inte vad vi ska göra.

Kan detta bero på att hon är otrygg?

Problemen fanns redan innan lillasyster kom, även om det blivit värre sedan dess. Det som fungerar bäst, och det hon helst vill, är att vi vyssjar henne till sömns. Vi går inte med på det längre eftersom det blir tungt och jobbigt med en så stor tjej.

Hur gör vi för att få lugna kvällar där hon somnar utan att vara ledsen?

Oroliga föräldrar

Svar från psykolog Malin Alfvén:

Nej, jag tror inte att det beror på att hon är otrygg i grunden, er lilla dotter. Jag tror att det beror på att hon känner sig rädd för att somna, eftersom hon befinner sig i en fas i sin utveckling då hon behöver vara extra nära er. Då hon ska somna har hon inte kontroll över världen, och därför behöver hon er. Världen är så stor, så stor, för en 2-åring i allmänhet och för en storasyster i synnerhet.

Jag tänker också att hon är ett viljestarkt och envist barn som vet att hon oftast får som hon vill. Det har hon fått länge nu, då ni har vyssjat henne till sömns. Men nu är det nog dags att sätta ner foten. Nu måste hon lära sig att hon klarar av att somna själv. Och det är bara ni föräldrar som kan lära henne det.

Nu måste ni berätta för henne att ni bestämt att hon ska somna själv och komma överens om hur ni ska göra.

Välj ett sätt som ni tror är det mest lämpade för henne och var i närheten av henne. Och så får ni inte ge efter.

Ibland kan det hjälpa med någon form av belöning som hon får nästa dag, om det går bra. Kanske är hon fort­farande för liten, men man kan pröva.

Det tar ofta minst fjorton dagar att bryta ett sådant här mönster. Och det är inte säkert att det går än på ett tag. Men det kommer att gå så småningom.