Sover vår 9 veckor gamla dotter för lite?

Experten svarar vår läsare här:

Fråga:

Vi har en flicka på 9 veckor som har svårt för att komma till ro och sova längre stunder under dagen. En typisk dag sover hon ett pass på förmiddagen, från 45 minuter till allra högst 1,5 timme, sedan ett par pass på högst 1,5 timmar vardera på eftermiddagen. Sammanlagt blir det runt 4 timmars sömn på dagen, ofta mindre. Hon somnar vid 22-tiden på kvällen, vaknar ett par gånger på natten för att äta och börjar dagen omkring 7.30.

Vår flicka är en nyfiken, aktiv och social tjej. Hon går upp fint i vikt och jag upplever henne som tidig i sin utveckling. Hon ser dock mycket trött ut flera gånger om dagen, hon kan snabbt bli gnällig och vill bli buren. På dagen sover hon bara om jag eller min man bär henne nära. Om vi lägger ner henne sover hon ännu kortare pass, börjar skrika och vill upp. Kan bebisar få för lite sömn, eller sover de så mycket som de behöver?”

/Caroline

Barnsjuksköterskan Anna Hallgren svarar:

Din fråga om sömn är inte ovanlig. Många föräldrar är oroliga över att deras bebis inte sover så mycket som han eller hon enligt litteratur borde göra. En nyfödd sover i genomsnitt mellan 16 och 20 timmar per dygn. En del sover fler timmar, andra färre. Nyfödda bebisar sover också oregelbundet. En del har dagar när de bara äter och sover, för att sedan vara vakna en hel dag istället. Bebisar behöver sömn för att vila, utvecklas och växa. Världen är full av intryck som man måste få smälta och pausa från under dagen.

Vi kan inte tvinga våra bebisar att sova, men vi kan erbjuda dem tillfällen till sömn och ge dem förutsättningar att få den sömn de behöver. Om barnet är överstimulerat eller övertrött kan det vara svårt att varva ner och somna. Vissa barn behöver en lugn omgivning medan andra kan somna var som helst och när som helst. Det brukar underlätta om bebisen är mätt, har torr blöja och om det är lagom varmt. Man kan försöka tyda bebisens signaler på när han/hon är sömnig. På vissa barn märks det tydligt – de blir röda runt ögonen, gnuggar sig i ögonen, gäspar eller blir gnälliga. Du beskriver hur din flicka kan se trött ut och snabbt bli kinkig och gnällig, och att hon då bara vill bli buren. Det låter som om hon tar sig en ”power nap” där i er famn, en stunds vila för att sedan kunna fortsätta upptäcka världen.

Många barn i den här åldern kan inte komma till ro av sig själva. För vissa kan det vara som om de inte har tid att sova – det finns ju så mycket att undersöka och upptäcka här i livet. De barnen behöver ofta närhet i famnen för att kunna slappna av. Om det funkar för er så hjälp gärna er dotter genom att ge henne det. Om det så småningom inte funkar är det dags att hitta en ny rutin. En del barn sover bra i vagnen. Vagnens rörelser hjälper dem att slappna av och komma till ro. Vissa barn kan man hjälpa till ett bra sömnmönster genom att varje dag vid ungefär samma tid (när bebisen har ätit och börjar bli sömnig) gå på långpromenad med vagnen. Om bebisen kan sova i vagnen kan man pröva att göra så varje dag i några veckor, så att bebisen blir van vid att få ordentligt med sömn vid samma tid varje dag. Den vanan kan sedan göra att det efter några veckor går att få bebisen att somna vid samma tid även hemma i sängen. Men din flicka är glad och pigg, växer och utvecklas, är framåt och nyfiken. Det verkar som om hon mår bra!

När jag räknar hennes sömntimmar kommer jag fram till att hon sover omkring 13,5 timmar per dygn. Det låter inte tokigt alls, tycker jag. Har hon fått bra förutsättningar för sömn och mår bra tar hon sig säkert den sömn hon behöver.