Sover hon för mycket?

Fråga:

Jag har en dotter på 9 månader som sedan 3 månaders ålder har sovit jättemycket. Hon somnar cirka klockan 19 varje kväll och sover till klockan 8 på morgonen. Efter välling kan hon sova två timmar till, så att hon vaknar vid 10-tiden ungefär. Vid 12 äter hon lunch, därefter sover hon oftast 2,5–3 timmar till. Hon sover alltså otroligt mycket, är det någonting man ska vara orolig för?

Detta är mitt första barn. Eftersom jag är ensamstående är det otroligt lugnt och tyst runt om oss hela tiden. Kan det vara därför hon sover så bra?

Hon har inte vaknat på nätterna alls sedan hon var cirka 3 månader. Alla säger att jag ska vara glad över att ha en sådan ”snäll” dotter som sover så bra. Jag är alltid utvilad och fräsch, men oron gnager ändå i bakhuvudet (fast hennes pappa är storsovare, han kan sova sig igenom i princip vad som helst…).

/Orolig

Barnneurolog Marianne Ors svarar:

Du har en ganska ovanlig fråga. De flesta föräldrar brukar bekymra sig för att deras barn får för lite sömn. Då kan man nästan alltid lugnt svara att barnen tar sig den sömn de behöver.

Att barn som har det bra sover för mycket är inte så vanligt. Sömn och vakenhet hänger ihop och påverkar varandra, ungefär som yin och yang i den kinesiska symbolen. För att få veta om någon sover för lite eller för mycket måste man alltså ta reda på hur han eller hon mår på dagen.

Som du vet är barn små individer med lite olika behov redan från början. Som förälder är det många gånger svårt att veta vad som är normalt och vad ett barn behöver, särskilt när man är förstagångsförälder. Då brukar det vara tryggt och bra att prata med bvc. Därför tycker jag att du ska vända dig till bvc med dina funderingar kring din lilla dotter, och berätta både hur hon mår och utvecklas när hon är vaken och hur hon sover