Sömnproblem efter kejsarsnitt?


Sömnproblem efter kejsarsnitt?

Fråga

Har en dotter på 8 månader som sammanlagt äter kanske 10–12 skedar gröt om dagen. Hon vill ofta ammas och äter då rejält.

Hon har svårt att somna, kan varken varva ner på dagen, kvällen eller natten. På nätterna vill hon ammas varannan, var tredje timme. Det börjar bli väldigt jobbigt.

Har hört att barn födda med kejsarsnitt, som min dotter, har lätt att få sömnproblem. Stämmer det? I så fall varför? Hur ska jag göra för att få henne att äta och sova bättre?

Trött

Svar

Din lilla dotter föredrar uppenbarligen att äta från bröstet. För hennes egen del är detta inget problem, hon stortrivs och växer säkert bra på denna kost. Detta är i stället ett problem för dig, bland annat eftersom nattsömnen blir så störd. Jag tror inte att det beror på att hon är född med kejsarsnitt.

Ibland kan man fundera över om barn har ett slags ”fönster”, när man har chansen att börja gå över till mera varierad kost. Annars ”fastnar” kanske barnet i bröstuppfödning upp till över 1 års ålder och avvänjningen kan vara jobbig. Jag har hört en känd barnpsykolog hävda denna teori. Men något allvarligt medicinskt problem är det inte, eftersom barnet ju i allmänhet mår alldeles utmärkt. Något bättre råd än att man får ta det gradvis och med viss bestämdhet och mycket tålamod har jag inte.

Mats Aili, barnläkare