Somnar inte utan bröstet

Somnar inte utan bröstet

Fråga

1. Jag har en dotter på 8 månader. Hon har för det mesta sovit i vår säng och jag undrar om det är bra för henne?

2. Min dotter somnar aldrig utan bröstet. Är det normalt? Jag har många gånger försökt att klappa henne lite på rumpan och sedan gå ut, men omedelbart börjar hon gallskrika och slutar inte fast jag eller pappan kommer tillbaka in igen och pratar med henne. Man måste alltså ge bröstet. Så har det varit sedan födseln. Gör jag ”fel” som ger efter för hennes ”krav”? I vagnen utomhus somnar hon utan protester.

Funderande mamma

Svar

1: Vi är ju olika och det är onödigt att sätta upp ”regler”. Att sova i föräldrarnas säng är inte skadligt, men successivt måste man ju ändå börja vänjas av med detta. Många föräldrar låter barnet ligga i en egen säng i sovrummet redan från början och flyttar sedan ut barnet till ett eget rum vid cirka 6 månaders ålder, och det går ju också bra. Ibland är det viktigt både för barnet och föräldrarna att man får lite avskildhet.

2. Nej, du gör inte fel som ger efter för hennes krav att somna vid bröstet. Å andra sidan tar hon ingen skada av om du på ett vänligt men bestämt sätt vänjer henne av med detta.

Mats Aili, barnläkare