9 föräldrar om bebisens sömn

”Vi spelar musik för Tindra”

Sophia, föräldraledig, gift med Andreas. Har dottern Tindra, 1 år:
”När jag var gravid spelade vi ofta en skiva med avslappnande musik. Det fortsatte vi med när Tindra hade fötts och det var dags för henne att sova.
Men precis när vi kom hem från BB bara grät och grät hon. Till slut kom min mamma hit och tog henne en natt så att vi kunde få sova.
Tindra får inte sova för länge på dagen, då blir hon för pigg för att sova gott på natten.
Våra ritualer när vi ska natta henne är i princip alltid desamma: Vi ger henne välling, spelar skivan, läser en saga och lägger henne. Sedan ställer vi dörren på glänt och går ut ur rummet. Märker vi att det absolut inte går så är vi inte stenhårda utan tar upp henne en liten stund.”

”Anna-Sara sover hos oss”

Sven-Gunnar, journalist. Bor med frun Gunilla och barnen Anna-Sara, 3,5 år, och Elsa, 1 år:
”Det är alltid en enda röra hos oss när barnen ska sova. Anna-Sara sover i vår säng och Elsa sover i spjälsäng i vårt rum. Men det är inget vi är glada över: Anna-Sara sover ganska oroligt och väcker mig, så jag brukar lägga mig i ett annat rum. Och Elsa är lättväckt och vaknar vid minsta ljud.
Vi kämpade länge för att få Anna-Sara att sova i egen säng, men nu har vi gett upp. Kanske gjorde vi fel från början, Anna-Sara är mycket för tidigt född, och det har nog gjort att vi varit extra försiktiga och låtit henne styra.”

”Vi läser Linea till sömns”

Eva, föräldraledig, sambo med Patrik. Har barnen Linea, 2,5 år, och Lukas, 1 år:
”Det har varit olika med Linea och Lukas. Linea har sovit i vår säng sedan hon föddes. Lukas däremot har alltid sovit i egen säng, delvis beroende på att sängen redan varit upptagen av Linea.
Lukas lägger sig vid sju. Han får med sig kvällsvällingen i sängen och somnar av sig själv när han lyssnar på ett sagoband. Däremot vaknar han då och då under förnatten för att få en slurk välling. Han brukar alltid vakna precis när jag har lagt mig. Linea lägger sig någon timme senare än Lukas. Jag läser för henne och sedan somnar hon medan jag läser. Någon gång under natten brukar hon komma över till vår säng. ”

”Anna Wahlgren hjälpte oss”

Ylva, föräldraledig sambo med Jonas. Har barnen Ask, 2,5 år, och Tor, 5 månader:
”När Ask var 8 månader åt han fortfarande med 1,5 timmes intervall, dygnet runt. Jag trodde att jag skulle gå under.
När jag fick höra talas om Anna Wahlgrens Sova-hela-natten-kur åkte vi till henne. Hon berättade om metoden och vi upprättade ett schema. Vi umgicks, gick igenom våra kvällsrutiner och tittade på rummet som Ask skulle sova i. Sedan fick jag lägga mig i ett annat hus och Anna tog över. Första natten vaknade han med ungefär 1,5 timmes mellanrum. Redan andra natten blev det bättre. Den fjärde och sista natten sov han rakt igenom. När vi kom hem igen strulade det lite, men vi drog ner på dagsömnen och var ihärdiga med vår godnattramsa och det gick bra.
Tor är det svårare med. Det kan bero på att han inte har gått upp riktigt som han ska i vikt, och man ska nog inte göra den här kuren med små smala barn.”

”Vi tror på stenhårda rutiner”

Michaela, föräldraledig, gift med Robert, har barnen Julia, 3 år, och Oscar, 1,5 år:
”Vi har haft stenhårda rutiner ända från början. Vi lägger dem klockan sex i sina egna sängar. I början var vi alltid hemma när det var läggdags, så de har fått sova i sin hemmiljö.
Vi läser saga när de dricker sin kvällsvälling. Sedan är det toabesök och tandborstning innan de lägger sig. Vi stoppar om dem, släcker i rummet och säger god natt innan vi går ut därifrån så att de får somna själva. Oscar vill ha helt svart i rummet, Julia vill ha en liten lampa tänd. Man kan säga att vi kört en lightvariant av femminutersmetoden, de har aldrig fått ligga och gråta så länge som fem minuter innan vi har gått in. Nu ska vi snart ha vårt tredje barn och vi kommer att köra samma sak med det.”

”Vi vände på dygnet”

Martin, översättare, sambon Helen och sonen Felix, 2 år:
”När vi gick över från amning till vanlig mat började Felix strula med sömnen. Han vaknade på natten och somnade inte om efter det att han fått sin välling. Han ville upp till sina leksaker och kunde vara vaken ett par timmar i sträck, nästan varje natt. Vi försökte vagga och sjunga men inget hjälpte. Vi testade Anna Wahlgrens metod. Försökte vi stå på oss blev han rasande och somnade absolut inte om. Till slut hade Felix vänt helt på dygnet. Så höll det på fram till för något halvår sedan. Nu har det blivit mycket bättre, även om han fortfarande inte tycker om att sova.”

”Vi var beredda på lite sömn”

Johanna, föräldraledig, sambon Johan och dottern Linnea, 10 dagar:
”Linnea är ju så liten än, hon har nog inte hittat någon rytm. Men än så länge har allt gått över förväntan! Hon äter var tredje eller var fjärde timme och sover dessemellan.
Johan och jag har pratat mycket om det här med sömn och vi är inställda på att det kommer att bli mycket mindre sömn än vanligt den närmaste tiden. Men jag känner mig inte orolig, eftersom jag vet att jag inte behöver så mycket sömn.”

”Tredje gången funkade det”

Ulrik, civilingenjör, bor med frun Alejandra och barnen Simon, 6 år och William, 9 månader:
”När Simon var liten vaggade vi honom till sömns och smög sedan ner honom i sängen. Det gick bra i början, även om det kunde ta upp till en timme. Efter något halvår blev situationen ohållbar och vi orkade inte längre.
Vi provade femminutersmetoden i två omgångar utan resultat. Först vid tredje försöket gick det bra. Då var han 7 månader. Några månader senare fick han eget rum. Sedan dess har han sovit bra.
William sover inne hos oss, men det har aldrig varit några problem att få honom att somna så länge vi håller våra rutiner. Han somnar själv – vi bara nattar och lägger ner honom. Vaknar han till duttar vi honom lite i rumpan.”

”Vår dotter fick medicin”

Åsa, föräldraledig, gift med Magnus, har barnen Anton, 7 år, och Stina, 2,5 år:
”Anton hade kolik när han var liten och vände på dygnet. Under tre månader var han vaken varje natt mellan halv ett och halv sju. Vi var helt utmattade. Iinget hjälpte.
Efter fem år kom Stina. Hon sov bra tills hon var 5 månader och fick öroninflammation. Vi lades in på sjukhus och jag tror att hon kom i otakt där. Hon somnade vid åtta och sov till elva. Sen vaknade hon var tjugonde minut natten igenom. Vi provade precis allt.
Till slut höll jag på att bryta ihop och sökte läkarhjälp. Hon skrev ut medicin som gjorde att Stina fick in ett bra sömnmönster. Nu vaknar hon bara ett par gånger per natt. Det är som en dröm!”