Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nattskräck – så kan du hjälpa ditt barn

När ditt barn plötsligt börjar skrika och gråta okontrollerat, fast det sover, kan det ha nattskräck. Barnet slår omkring sig och är oftast helt okontaktbart.

Nattskräck är vanligast i förskoleåldern.
Nattskräck är vanligast i förskoleåldern. Foto: Getty Images/iStockphoto

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Nattskräck – vad är det?

När ditt barn plötsligt börjar skrika och gråta okontrollerat, fast det sover, kan det ha nattskräck (pavor nocturnus). Barnet slår omkring sig och är oftast helt okontaktbart.

I vilken ålder är nattskräck vanligt?

Nattskräck är vanligast i förskoleåldern.

Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi. Foto: Mikael Wallerstedt.
Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi. Foto: Mikael Wallerstedt. Foto: Mikael Wallerstedt

Sömnforskaren Gustaf Gredebäck förklarar:

– Knappt 20 procent av alla barn har någon gång nattskräck och tillståndet kan vara i upp till en timme, men vanligast är att det håller i sig  några minuter åt gången. Nattskräck är besläktat med mardrömmar, samma mekanismer i barnet går igång, men är samtidigt något helt annat. Man vet inte vad som orsakar nattskräcken, men man har i studier sett att ögonrörelserna ser helt annorlunda ut än vid till exempel drömaktivitet. För barnet är det här ett tillstånd av förvirring, frustration och hjälplöshet – framför allt om barnet vaknar efter "anfallet".

Vad kan man göra om barnet har nattskräck?

– Eftersom barnet oftast är okontaktbart kan du inte göra så mycket mer än att finnas till hands och försöka hålla dig så lugn du kan själv. Vilket inte alltid är det lättaste – barnet kan ju verkligen säga eller skrika saker som är väldigt obehagliga att lyssna till. Då är det extra viktigt att komma ihåg att det här är ett förvirrat tillstånd och hela tiden försöka hålla sig lugn.

– Det är inte alltid barnet vaknar, och då behöver du heller inte väcka det. Men om barnet vaknar är det viktigt att du finns på plats, håller om barnet och lugnt försöker förklara vad det är som har hänt. Om det händer väldigt ofta kan det vara idé att ta kontakt med bvc för att se om det på något sätt går att få hjälp. För vissa barn, med mycket regelbundna anfall, kan det till exempel hjälpa med schemalagda väckningar (mer om schemalagd väckning lite längre ner i artikeln, redaktionens kommentar) vid de tidpunkter när anfallen brukar komma.

Källa: Gustaf Gredebäck är professor i utvecklingspsykologi och föreståndare för Uppsala Barn- och Babylab på Uppsala universitet, där man forskar om spädbarns sömn.

 

Schemalagd väckning mot nattskräck

Det kan vara otäckt att se ett barn som har nattskräck. Ofta är barnet inte kontaktbart.
Det kan vara otäckt att se ett barn som har nattskräck. Ofta är barnet inte kontaktbart. Foto: Shutterstock

Återkommande nattskräck kan ibland undvikas med hjälp av schemalagd väckning:

Vecka 1

Anteckna hur dags barnet lägger sig och vilken tid attackerna kommer. Gör det varje kväll hela veckan.

Vecka 2

Väck barnet tio till femton minuter innan attacken brukar komma och upprepa proceduren varje kväll. Utgå från den kortaste tiden från insomnande till attack som noterades föregående vecka. Räkna med att barnet är mycket svårväckt eftersom det befinner sig i djupsömn. När det vaknar till och undrar vad som pågår säger du bara god natt och låter det somna om. Någon attack senare på natten kommer inte.

Vecka 3

Låt barnet sova ostört hela natten. I 80 procent av fallen uteblir nu attackerna utan väckning. Ibland kommer återfall men det brukar försvinna om metoden upprepas. Tillfälliga återfall i samband med infektioner är vanliga.

Till huvudartikeln: Nattskräck, mardrömmar, gå i sömnen – så fixar du nattstrulet

Artikeln publicerades i september 2016.