När slutar barn sova middag?


När slutar barn sova middag?

Fråga

Vår 2-årige son har haft väldigt svårt att somna hemma vid middagsvilan de senaste månaderna. Vi har sagt att han får vila och mysa en stund och att det inte är hela världen om han inte somnar. Även om han är trött, orkar han oftast med resten av dagen.

På dagis får han fortfarande sova, vi har sagt max en halvtimme och det har fungerat rätt bra. Men den senaste veckan har det tagit upp till en och en halv timme innan han somnat på kvällen vid halv nio, nio på kvällen, vilket vi tycker är sent.

Ska vi säga att han inte får sova på dagis? Personalen verkar gärna vilja att alla barn sover, så det känns som om vi är lite besvärliga då. Vad är bäst för vår son?

Sovfråga

Svar

Ämnet barn och sömn är något som det skrivits hyllmeter om och som ändå kan vara väldigt svårt att ge råd om.

Framför allt är alla barn olika. Det finns inga exakta regler för hur många timmars sömn ett barn behöver i en viss ålder. De råd man ger blir ofta väldigt allmänt hållna, kanske intill självklarhetens och meningslöshetens gräns.

Jag tror att det är bra för de flesta 2-åringar med en vilostund mitt på dagen, och kanske är en halv till en timme lagom. Men det är riktigt att just i 2-årsåldern brukar många barn börja bli ointresserade av middagsvila. Kanske tillhör ert barn denna grupp?

Hur mycket rekommenderar dagispersonalen? Troligen är det bäst att följa deras råd och låta ert barn följa de andra barnens rytm på förskolan.

Annars är det ju sant att man kan påverka nattsömnen genom att reglera vilostundens längd på dagen. Möjligen kan dock ett barn som inte får sova alls på dagen, bli övertrött och grinigt på kvällen.

Den kände engelske barnläkaren Illingworth (som jag brukar ”luta mig mot”) skriver att det är fel att ställa upp stela riktlinjer för hur länge ett barn behöver sova. Den bästa indikatorn på om barnet får lagom mycket sömn är frånvaron av trötthet under dagen. Han anger också att den vanliga läggningstiden för en 2,5-åring är klockan åtta till tio på kvällen, att det är normalt för en 2-åring att ligga vaken länge om kvällen och prata och leka för sig själv, och att det likaledes är normalt att vakna vid 5–6-tiden på morgonen.

Han skriver också att längre middagsvila än tre timmar inte är bra.

Mats Aili, barnläkare