Min bebis sover nästan hela tiden


Min bebis sover nästan hela tiden

Fråga

Min son föddes sju veckor för tidigt. Han var 45 centimeter lång, vägde 2 146 gram och drabbades av komplikationer som blodförgiftning.

Han är nu 6 månader gammal, men de allra flesta tar honom för en 3-månadersbebis. Han är ju fortfarande en liten 56:a i storleken, så det är lätt att se fel.

Min fråga rör sömnen. Andra tycker att han sover jämt och ständigt. Och nu har jag börjat bli orolig över hans sömnvanor. Han orkar inte vara vaken i mer än en timme i taget, sedan vill han sova, i mellan en och tre timmar.

På kvällen somnar han vid åttatiden och sover ungefär till nio nästa morgon. Han äter en eller två gånger under den tiden.

Han är aldrig slö när han är vaken, utan pigg, alert och äter bra. Men orken håller inte i sig så länge.

En annan sak jag noterat är att hans händer och fötter alltid är kalla och klibbiga.

Ska jag propsa på en läkartid vid nästa bvc-besök eller är det bara så att vissa barn sover mer än andra?

Sömntutan

Svar

Eftersom han är pigg och alert när han är vaken, förefaller det inte oroande att han däremellan sover djupt och gott. Kalla, klibbiga händer och fötter kan också somliga spädbarn ha utan att det är sjukligt.

Möjligen hänger allt ihop med att han är för tidigt född och att han fortfarande har en viss omogenhet i de system som styr vakenhet, hudtemperatur och svettning.

Eftersom han föddes två månader för tidigt är han ju på sätt och vis bara 4 månader gammal nu i sin utveckling, om jag förstått dig rätt. Att han var svårt sjuk i starten kanske också spelar in ännu ett tag.

Mats Aili, barnläkare