4- åring vill inte somna själv

4-åringen kan inte somna själv. Borde hans föräldrar träna honom i det? Barn- och föräldrapsykolog Malin Alvén svarar.

Bör vi få honom att somna själv?

Jag har en fråga som rör min 4,5-årige son och hans nattning. Han har alltid varit svår att lägga och det enda som fungerat har varit sällskap och kroppskontakt. Nu ligger jag eller hans pappa bredvid honom i sängen tills han somnar, vilket i sig inte är några problem. Nu börjar det emellertid kännas som att det kanske är dags att börja försöka få honom att somna själv.

Han har sedan han var liten bebis velat ha mycket kroppskontakt och tycker även idag om att sitta och mysa. I övrigt är han en snäll och pigg kille med en massa fantasi. Hans favoritlek är rollspel och då föreställer vi allt mellan himmel och jord.

Han tycker att det är jättekul att sova över hos sina mor- och farföräldrar och där har han inga problem med att somna.
Jag har pratat med honom om att somna själv men det vill han inte, och jag har inte dragit det till sin spets ännu.

Min fråga är om du tycker att vi bör försöka få honom att somna själv eller om vi ska fortsätta att hålla honom sällskap ett tag till?

Snurres mamma

Svar

Det finns vissa barn som mer än andra behöver oss föräldrar vid läggning eller under natten. Det beror inte på otrygghet eller brist på självständighet, som vi ibland kan tänka. Det handlar om deras personlighet. Fantasifulla och känsliga barn behöver oss föräldrar när de ska somna eller när de vaknar av drömmar under natten. Det här blir extra tydligt under deras utvecklingsperioder, då deras hjärnor går på högvarv, både dag och natt.

Stunderna vid insomnandet är ju också en fin stund att tala om dagen som varit eller om funderingar kring livet. Att då veta att mamma eller pappa är nära är det bästa vi föräldrar kan ge våra barn och det är säkert också därför som er son somnar så snabbt. Att bryta det här innan han själv vill vore dumt, tycker jag. Han kan ju dessutom somna själv, som han visar hos mor- och farföräldrarna. Men till vardags behöver han er. Och just eftersom ni inte bråkat om det, så fungerar det så bra. Du har pratat med honom och han vill inte somna själv.

Fråga honom när han tror att han kommer att kunna somna själv.
Försöker man bryta en sådan här rutin, blir det ofta gråt och oro. Och varför ska man göra det? Fortsätt istället att njuta av varandra vid läggdags ett tag till.
Skulle ni ändå vilja försöka bryta insomningsrutinen, kan ni tala med honom om att han skulle kunna få en belöning för varje kväll som han somnar själv. Tycker han att det är okej, då är han redo. Men vill han inte, då behöver han er ett tag till i sängen.

Malin Alfvén, psykolog

Artikeln publicerades 2010.