Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mardrömmar

När ditt  barn drömmer mardrömmar rör det oroligt på sig i sömnen, börjar kanske gny och gråta. Du  märker på kroppsspråket att det drömmer något obehagligt.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Sömnforskaren om när barn drömmer mardrömmar 

Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi. Foto: Mikael Wallerstedt.
Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi. Foto: Mikael Wallerstedt. Foto: Mikael Wallerstedt

Gustaf Gredebäck: ”De flesta forskare är överens om att drömmar är en biprodukt av de processer som rensar upp i hjärnan och skapar ordning i minnet medan vi sover. Om man tittar på den forskning som finns är det ungefär från det att barnet är 1 år som föräldrar rapporterar om att deras barn drömmer mardrömmar, i den grad att det stör nattsömnen. Samtidigt finns det inget som pekar på att barnet inte drömmer redan från början – det är väl kanske bara svårt att bevisa så tidigt. Så kanske är det snarare så att det som händer är att barnet börjar kunna berätta om sina mardrömmar i ungefär 1-årsåldern. ’Förmågan’ att drömma mardrömmar behöver alls inte hänga ihop med att man lärt sig att det finns monster eller spöken att vara rädd för; i ett litet barns liv finns det tillräckligt mycket att oroa sig för som det är. Som separationer från ­mamma och pappa, till exempel.”

Det här kan du göra som förälder

”Om inte drömmen verkar väldigt obehaglig ­behöver du inte väcka ditt barn. Man kan ­faktiskt säga att om drömmen är tillräckligt läskig vaknar barnet av sig självt, och då behöver det naturligtvis din tröst. Men har du ändå vaknat av att barnet rör sig oroligt får du gärna klappa det på pannan och prata lugnande till det – i det här stadiet av sömnen fungerar hörsel och känsel utmärkt.”

Vid vilken ålder kan barn drömma mardrömmar?

"Från att de är nyfödda."

Texten publicerades i september 2016.

Till huvudartikeln: Nattskräck, mardrömmar, gå i sömnen – så fixar du nattstrulet

Gustaf Gredebäck är professor i utvecklingspsykologi och föreståndare för Uppsala Barn- och Babylab på Uppsala universitet, där man forskar om spädbarns sömn.