Läraren:” Jag tror att många barn sover för lite”

Jenny Eklund är grundskollärare i en klass med barn mellan 8 och10 år vid Sjöfruskolan i Umeå. Hon upplever att en del barn och kanske även vuxna sover för lite nuförtiden.

– Jag tror att många barn i dag sover för lite – och att det även gäller många vuxna. Det verkar nästan finnas prestige i att sova lite. Att kunna säga ”Den här veckan har jag bara sovit fyra timmar per natt”, tycks imponera på andra. Det är ett sådant tempo i samhället, vi värdesätter inte lugnet och återhämtningen, menar hon.

 

Jenny säger att hon kan se på ögonen om en elev har sovit för lite. Andra tecken är att barnet gäspar, lutar huvudet i händerna eller hänger över sin bänk. Barnet kan vara okoncentrerat, det lyssnar inte och säger ofta ”Vad sa du?”. Andra barn dagdrömmer, kollar ut genom fönstret och är allmänt håglösa.

– Inspirationen är inte på topp när barnet har sovit för lite, konstaterar Jenny. Om jag märker att ett barn inte har någon bra dag kan jag fråga ”Vad är det nu?”. Då kan barnet svara ”Jag hade svårt att somna igår, det var så ljust ute och då känns det inte som kväll”.

– Vissa spelar dataspel på kvällen och har svårt att sluta, och det kan vara svårt för föräldern att motivera barnet att stänga av datorn.

Men sömnproblemet är inte barnets, menar hon.

– Det handlar om föräldrarutiner, om att sätta gränser. Om något inte är som det ska frågar jag ofta om barnets sömn under utvecklingssamtalen. Jag frågar också om läsning. För de flesta passar det bra med en lässtund på kvällen men om barnet är uppe sent får det ofta släcka lampan direkt. Det är synd, tycker jag. Det är bra att ge barnet en chans att avrunda dagen och få varva ner lite genom att ligga och läsa en stund innan det somnar.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Junior september–oktober 2008


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren