Hur mycket bör barn sova?

Fråga:

Jag har en dotter som är 9 månader. Hon sover utan några större problem på nätterna och är en väldigt glad tjej. Jag vill bara veta hur mycket som är ”normalt” att sova på dagen?

Min dotters dag ser ut som följande: Hon vaknar vid 7–8, äter frukost och leker i två timmar, sedan sover hon i två timmar. På eftermiddagspromenaden kan hon somna en liten stund, cirka 20–30 minuter. Någon gång mellan 15 och16 blir hon trött igen och sover gärna en timme till. Klockan 20 är det dags för sängen.

/Camilla

Svar:

Vi barnläkare får ofta frågor från föräldrar till barn som sover mycket (som din storsovande tjej). Föräldrarna är oroliga och undrar om det är normalt. Och det är det, förutsatt att barnet mår bra och utvecklas fint. I den här åldern är det lika normalt att sova en–två timmar tre gånger per dag, som att bara sova 30 minuter på hela dagen. Barn är olika.

Har man som förälder hört att barn ”aldrig” sover och kanske fått undrande (och avundsjuka?) kommentarer från slutkörda vänner med barn som inte sover så här mycket, så är det förstås lätt att man börjar tvivla. Jag rekommenderar att du istället gläder dig åt att din dotter är väldigt glad, och att du passar på att göra nödvändiga saker i lugn och ro medan hon sover.

/Malena Thunström, överläkare